Soru: Sağlık Bakanlığı tarafından ödeneceği söylenen tavan ek ödeme de 5 gün yada 12 gün yıllık izin kullanıldığında kesinti olur mu? Arkadaşım evlilik izni kullandığı için hastanede kesinti yapılacağı söylenmiş. Doğrusu nedir?

Cevap: 4. Dönem Toplu Sözleşme Kararlarında yer alan "döner sermaye ödemelerinde ayda 5 güne ve yılda toplam 12 güne kadar olan yıllık izin süreleri döner sermaye ödemelerinde çalışılmayan gün kapsamında değerlendirilmez." hükmü gereği ayda 5, yılda 12 güne kadar alınan yıllık izin sürelerinde ve 6 Eylül 2020 tarihli Resmi Gazetede yer alan Sağlık Bakanlığına Bağlı Sağlık Tesislerinde Görevli Personele Ek Ödeme Yapılmasına Dair Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmeliğe göre Bakanlıkça ilan edilmiş bulaşıcı ve salgın hastalığa yakalanan personelin durumu, mesai içi çalışılmayan günlerden hariç tutuldu.

Bu durumda; ayda 5 güne ve yılda toplam 12 güne kadar olan yıllık izin süreleri ile görevi sırasında veya görevinden dolayı Covid-19 Pozitif tanısı konan sağlık çalışanların tedavi ve karantina süresi, mesai içi çalışılan günlerden sayılacak ve sabit dışı ek ödemelerinde herhangi bir kesinti yapılmayacaktır.

SON YAPILAN TAVAN EK ÖDEME NASIL OLMUŞTU?

1-) Acil servis ameliyathane yoğun bakım diyaliz Tavan katsayısı 2 olmuş, ama % 66 oranında dağıtılan bu birimlerde Covid için ayrılmış acil servis, yoğun bakım covid polokinlikler ve covid servislerinde çalışanlar tavandan almış, ancak ameliyathane personelleri %66 üzerinden almıştı.

2-) Röntgen biriminde covid 19 görüntülemeye bakanlar ek ödeme almış, ancak Laboravator biriminde covid 19 PCR testi yapılıyorsa tavandan almışlardı. Diğerleri %66 almıştı.

3-) 1 gün Covid alanda görevli olan 1 günlük riskli birim tavan katsayısından hesaplanmıştı. Yani Covid alanda çalışılan günler kadar riskli birimden hesaplama yapılmıştı. (Bir önceki, dağıtılan tavan ek ödemedeki gibi )

4-) Ayda 5 gün yılda 12 günü geçmeyen izinler kesilmemişti. Covid 19 virüsüne yakalan personellerin durumları başhekimlikce belgelendirilmişti.

5- Eski yönetmelikten farklı olarak her covid hastası bakana % 100 tavan ödemesi yapılmış, Çalışılan birimin covid için ayrılmış olması lazım. kriteri benimsenmişti. "Ben acilde görev yapıyorum bazen covid hastası da geliyor" diye % 100 alınmamıştı.

6-Covid servisi dışında çalışan tabip ve diş tabibi % 36'dan % 45'e yükseltilmiş, diğer personel sabit ödemeye denk gelen % 66 almıştı.

7- Din Hizmetleri Sınıfına verilen önceki düzenlemede % 100 verilen oran % 43'e düşürülmüştü.

Özetle; tavan oranlar, Covid19 PCR testi yapılan laboratuvar, Covid19 polikliniği, Covid19 servisi, Covid19 yoğun bakımı, acil servislerde Covid19'a bakmak için ayrılmış alanlar ile Covid19 hastalarına evde sağlık hizmeti veren personele uygulamadan faydalanmıştı.

Tavan oranlar, yukarıda yer verilen birim ve yerlerde çalışan tabip ve tabip dışı personele yüzde 100 olarak verilmiş,  Hesaplama yöntemi “Ağustos-Eylül-Ekim” dönemlerindeki gibi yapılmıştı.