PERSONEL SAĞLIĞIN YENİ TWİTTER HESABINI TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYINIZ.

Yasası çıkan 3600 ek gösterge, öğretmenlerin maaşlarına nasıl yansıyacak?

Türkiye Büyük Millet Meclisinde kabul edilerek yasalaşan uzman ve baş öğretmen gibi yeni unvanların getirildiği ve 3600 ek göstergenin de yasaya eklendiği öğretmenlerle ilgili düzenlemeye dair tüm detaylar haberimizde.

Ekonomi 12.04.2022, 17:52 Cansu Polat
Yasası çıkan 3600 ek gösterge, öğretmenlerin maaşlarına nasıl yansıyacak?

Henüz yönetmeliği çıkmayan, nasıl uygulanacağı konusunda öğretmenlerin bir çok sorusu bulunan uzman ve baş öğretmenlerin maaş farkları ne kadar olacak? 3600 ek gösterge halihazırda çalışan öğretmen ve emekli öğretmene ne kadar yansıyacak? İşte tüm detaylar

Öğretmenlik Meslek Kanunu‘nun yasalaşmasının ardından beklenen yönetmeliğin çıkmamasından kaynaklı 3600 ek göstergenin öğretmenlere ne getireceği, bordroya nasıl yansıyacağı? merak konusu olmaya devam ediyor.

İşte soru ve cevaplarla öğretmenlere 3600 ek gösterge, uzman öğretmenlik ve baş öğretmenlik haklarının neler getirdiği..

1- Öğretmenlik Meslek Kanunu ne zaman yürürlüğe girecek?

Cevap: 3/2/2022 tarihinde Resmi Gazete'de yayımlanan Öğretmenlik Meslek Kanunu'nun 11. maddesinde yer alan Bu Kanunun 8 inci maddesi 15/1/2023 tarihinde, diğer maddeleri yayımı tarihinde yürürlüğe girer. hümkü gereği mali hakları ilgilendiren 8. madde 15 Ocak 2023 tarihinde yürürlüğe girecek.

2- Uzman öğretmenlerin ve başöğretmenlerin Eğitim-Öğretim tazminatları ne olacak?

Cevap: 15 Ocak 2023 itibariyle uzman öğretmenlerin eğitim öğretim tazminat oranı %20'den %60'a, başöğretmenlerin eğitim öğretim tazminatı oranı ise %40'tan %120'ye çıkacak.

3- Eğitim Öğretim tazminat oranları öğretmenlerin maaşlarını nasıl etkileyecek?

Cevap: 2022 yılı ilk altı aylık verilere göre uzman öğretmenlerin maaşları yaklaşık 1.362 lira, başöğretmenlerin maaşları ise yaklaşık 2 bin 609 lira fazla olacak. Bu miktarlar her altı aylık zam döneminde artacak.

4- Uzman öğretmenlik ve başöğretmenlik için yazılı sınavdan önceki eğitim ve yazılı sınav şartları ne olacak?

Cevap: Uzman öğretmen olmak isteyen öğretmenler 180 saat, başöğretmen olmak isteyen uzman öğretmenler 240 saatlik eğitim alacak. Eğitimin ne şekilde olacağını Milli Eğitim Bakanlığı açıklayacak. Eğitim sonrasında sınava girecek öğretmenlerden 70 puan ve üzeri alanlara ilgili unvan sertifikası düzenlenecek ve hakları verilecek.

5- Öğretmenlerin derecelerine göre yeni ek göstergeleri nasıl olacak?*

Cevap: Öğretmenlik Meslek Kanunu'nun 8. maddesinde belirtildiği üzere öğretmenlerin yeni ek göstergeleri aşağıdaki gibi olacak.

6- 3600 ek gösterge emekli öğretmen maaş ve ikramiyelerini nasıl etkileyecek?

Cevap: 2022 yılı ilk altı aylık verilere göre şu anda 25 yıl üzerinden ve 1. dereceden emekli olan öğretmenlerin maaşı 5.275,61 TL emekli ikramiyeleri ise 169.090,23 TL'dir. 3600 ek gösterge ile aynı şartlarda emekli olan öğretmenlerin maaşı 6.432,58 TL ve emekli ikramiyeleri 206.172,66 TL olacaktır. Dolayısıyla 2022 yılı ilk altı aylık verilere göre emekli maaşı yaklaşık bin 200 lira, emekli ikramiyesi ise yaklaşık 36 bin lira artacaktır.

7- 3600 ek gösterge ile fiilen görevde olan öğretmenlerin maaşlarında artış olacak mı?

Cevap: 3600 ek gösterge her ne kadar emekli öğretmenleri ilgilendiriyor gibi görünse de fiilen çalışan öğretmenlerin maaşlarını da artıracaktır. 2022 yılı ilk altı aylık verilere göre 1. derecede öğretmenin maaşı yaklaşık 255 lira artış gösterecektir. Diğer derecedeki öğretmenlerin maaşları da ortalama 80-100 lira artacaktır.

8- Halen uzman öğretmen ve başöğretmen olanların durumu ne olacaktır?

Cevap: Bu öğretmenlere kanunda belirtilen hakların tamamı verilecek olup, eğitim veya sınava girme gibi bir durumları olmayacaktır.

9- Öğretmenlik Meslek Kanunu Yönetmeliği ne zaman yürürlüğe girecektir?

Cevap: Meslek kanunuyla ilgili yönetmelik taslağı Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yayımlanmış olup, 15 Mart 2022 tarihine kadar görüşler kabul edilmişti. Yönetmeliğin kısa bir zamanda yayımlanması beklenmektedir.

10- Uzman öğretmenlik ve başöğretmenlik sınavı 2022'de yapılacak mı?

Cevap: MEB'in taslak yönetmeliğinde sınavların en az 6 ay önce duyurulması hükmü yer aldığı, 180 ve 240 saatlik eğitimlerin detayları paylaşılmadığı için 2022 yılının kasım ayından önce sınav yapılması mümkün gözükmemekle beraber ilk sınavın 2023 yılının ilk 3 aylık döneminde gerçekleştirileceği değerlendirilmektedir.

Yorumlar (3)
Seyfullah SRIHAN 6 ay önce
kimler 3600 olacak...Ek göstergesi 2200 olan lar yerin de mi kalacak....
adalet 6 ay önce
nasılda jet hızıyla çalıştınız bu işi. sağlıkçı dururken nasılda kenara iteleyip sağlıkçıyı becerdiniz öğretmenlerin zamlı işini. yuh diyorum size önce vermediğiniz haklar için alınteri için. herşey sırayla olmalıydı. sonra sıra elbet buraya gelirdi
44 6 ay önce
SÖZLEŞMELİ ÖĞRETMEN ALAMAYACAK 2008 SONRASI BAŞLAYAN ÖĞRETMEN ALAMAYICAK BUNLARI NEDEN SÖYLEMİYORSUNUZ KORKMAYIN YEMEZLER YANİ HEP FİYASKO HAKKINIZI BİLMEZSENİZ YUTARLAR OKUYUN OKUYUN ARAŞTIRN İNANMAZSANIZ
15
parçalı bulutlu
Günün Anketi Tümü
Bugün Seçim Olsa Oyunuzu Hangi Partiye Verirsiniz?
Bugün Seçim Olsa Oyunuzu Hangi Partiye Verirsiniz?