Vergi diliminde uygulanmayan ücret düzenlemesi sebebiyle mağdur olan çalışanların temmuz maaş zammının büyük bölümü kesintiye uğradı.

Brüt üzerinden maaş alan çalışanların mağduriyeti nasıl son bulacak? Sosyal Güvenlik Uzmanı Özgür Kaya TRGT HABER’e konuyu değerlendirdi.

Vatandaşların yüksek enflasyon altında ezilmemeleri için asgari ücrette yapılan ara dönem zammı, ceplere girmeden vergi dilimine girdi. Brüt üzerinden yatan maaşların Ocak ayı tutarına göre belirlenen vergi diliminden kesintiye girmesi, bu kapsamda maaş alan vatandaşların belini büktü. Konuyla ilişkin Sosyal Güvenlik Uzmanı Özgür Kaya'dan TGRT Haber’e önemli açıklamalar geldi. Kaya, yıllık enflasyona göre vergi dilimlerinin de güncellenmesi gerektiğini belirterek, “Ocak Ayı’nda herhangi bir güncelleme yapılmadı” dedi.

"MAAŞLAR DAHA DA DÜŞECEK"

SGK Uzmanı Özgür Kaya, “Temmuz ayında da yaklaşık olarak asgari ücrete yüzde 40 seviyesinde bir artış meydana getirildi yine bir güncelleme yapılmadığı için temmuz ayından itibaren Ağustos Eylül Ekim Kasım Aralık’a kadar brüt maaşla çalışanların vergi dilimleri bir üst dilime yükseldiğinden dolayı daha da düşmeye başlayacak” ifadelerini kullandı.

MAAŞIN 3'TE 1'İ VERGİYE GİTTİ

Temmuz’daki zamla birlikte de gelir vergisi dilimleri güncellenmediği için bordroluların mağduriyeti daha da arttı. Brüt maaşı 15 bin lira olan bir çalışanın eline yılbaşında 11.400 lira geçerken bu rakam Ağustos’ta 10.300 liraya düştü. Böylece çalışanın maaşı yılbaşında aldığının gerisine düştü. Gelir vergisi kesintisi büyüyünce maaşın 3’te biri de vergiye gitti.

GELİR DİLİMLERİ VERGİ ORANI (%)

  • 2 bin TL’ye kadar yüzde 15,
  • 70 bin TL’nin 32 bin TL’si için 4 bin 800 TL, fazlası yüzde 20,
  • 250 bin TL’nin 70 bin TL’si için 12 bin 400 TL, fazlası yüzde 27,
  • 880 bin TL’nin 250 bin TL’si için 61 bin TL, fazlası yüzde 35

"VERGİ DİLİMLERİ GÜNCELLENMELİ"

Maaşlarda düşüşün engellenmesine yönellik de konuşan Sosyal Güvenlik Uzmanı Özgür Kaya, “Eğer bununla ilgili enflasyon oranında vergi dilimlerinde bir güncelleme yapılmış olsaydı, yüzde 40 seviyesinde bir artış yapılmış olsaydı brüt ücretle çalışanların vergi dilimlerine takılanların maaşlarında herhangi bir düşüş meydana getirmemiş olacaktı” diye konuştu.

"HİÇ ZAM OLMAMIŞ GİBİ OLACAK"

Özgür Kaya, "Sadece çalışan mağdur olmadı. İşsizlerden bile vergi alındı. En düşük işsizlik maaşı alandan 19 lira gelir vergisi kesintisi yapıldı. Vergi indirimlerinin çalışanlara uygulanması gerektiğini belirten Kaya, “Bir kişiye yüzde 40 zam yapsanız bile bir sonraki ay bir üst vergi dilimine gireceği için aldığı maaşın önce 3’te 1’i, sonra 3’te 2’si, sonra da tamamı eriyecek ve hiç zam almamış gibi olacak” dedi.

KAHVECİ VERGİ DİLİMİ ARTIŞLARINA DİKKAT ÇEKTİ

Diğer taraftan Kamu Sen Genel Başkanı Önder Kahveci’de vergi dilimlerindeki artışa dikkat çekerek “memur maaşlarına yapılan artışdan daha düşük olduğu için memurlar daha erken bir üst vergi dilimine geçiyor” diyerek “vergi dilimleri memurlara yapılan zam kadar artırılmalı ve çalışanların ödediği vergilerin yüksek oranlara çıkması önlenmelidir” dedi.