Devlet memurlarının 1 Ocak 2020 tarihinden itibaren elde ettikleri “gelir vergisi matrahına esas” gelirleri toplamı belli seviyelere ulaştığında, aylıklarının gelir vergisine tabi miktarına uygulanan vergi oranı da artmakta ve bu durum aylık net maaşlarının azalması sonucunu doğuruyor.

Ocak ayında %15 olan gelir vergisi kesinti oranı, izleyen aylarda (Devlet memurlarının ücret durumuna göre değişen aylarda) sırasıyla %20 ve %27 olmakta, ayrıca nadiren de olsa kamu çalışanlarından bazıları yıl içerisinde %35’lik vergi dilimine de girebiliyor.

Ücretten kesilen gelir vergisi

Gelir vergisi tarifeleri kapsamında belirlenen bir üst dilime yükselen memurun gelir vergisine esas ücretinden, o ay için üst dilime giren miktarına üst dilim vergi oranı uygulanmak suretiyle (üst dilime girmeyen miktarına ise alt dilim vergi oranı uygulanarak) gelir vergisi kesilmektedir.

Öte yandan, sağlık çalışanlarının döner sermaye gibi ödemeleri de gelir vergisi matrahına dahil edildiğinden, bu ödemelerden yararlanan memurların vergi dilimlerindeki değişiklik daha erken aylarda olabilmektedir. (Bu yazımızda, bu tür ödemelerin vergi dilimine etkisine değinilmeyecektir.)

2020 yılında ücret gelirlerine ilişkin Gelir Vergisi matrahına karışlık gelen kesinti oranları şöyle:

Matrah

Gelir Vergisi Oranı

22.000 TL’ye kadarı için  

%15

22.001 -  49.000 TL arası için         

%20

49.001 - 180.000 TL arası için

%27

180.001 - 600.000 TL arası için

%35

600.000 TL’den fazlası için

%40

Bazı memurların Ocak ve Haziran maaşları arasındaki fark (aile yardımı hariç)

Maaşları ücret ve tazminat göstergesine göre ödenen Devlet memurları (Mali Hizmetler Uzman Yardımcıları hariç), Haziran ayı gelmeden üst vergi dilimlerine çıkmış bulunuyor.

Buna göre pratisyen tabip, uzman tabip, asistan tabiplerin bir kısmı, aile hekimleri, sağlık yöneticisi başkan, başkan yardımcısı, hastane müdürü, il sağlık müdürü ocak maaşları haziran maaşlarından yüksek olacak

Editör: Haber Merkezi