Sosyal Güvenlik Başuzmanı İsa Karakaş, asgari ücretin aynı vakitte memurların, sözleşmelilerin ve yüksek ücretlilerin maaşlarında da artışa neden olacağını anlattı.

Asgari ücretin brüt tutarı aynı olmakla birlikte ele geçen net ücret tutarı medeni durumdan dolayı asgari ücretliler arasında değişmekteydi. Asgari ücretten gelir ve damga vergisi kaldırıldığı için şimdi evli ve çocuklu asgari ücretli ile bekâr asgari ücretli aynı net ücreti alacaktır.

Birçok değişken tekrar belirlenecek

Asgari ücretin değişmesi ile çalışma hayatında çoğu değişken tekrar belirlenecek. Bunların başında prime esas kazanç, yönetimsel para cezaları, işsizlik sigortasından ödenen en yüksek aylık yer alıyor.

Asgari ücretin artışı ile eş güdümlü ön görülecek olan refah payının aynı vakitte diğer çalışanlar için de bir mihenk taşı olacağını bildiren Karakaş, "Buna göre artış oranlarının belirlenmesinde sendikalar bunu göz önünde bulunduracaklardır" dedi.

65 yaş ve engelli aylığının gelir sınırı ile gündelikçi için ödenen prim de asgari ücrete endeksli.

Karakaş, "Bütün sosyal yardımlara baktığımız zaman, asgari ücret kıstas alınarak maaş bağlanmakta ya da sosyal yardım yapılmaktadır. İsteğe bağlı sigorta oranları da asgari ücret üstünde artacaktır." diye konuştu.