# Sağlık Bakanlığı tarafından çalışanlara ödenen sabit ek ödeme genel bütçeye aktarıldı. Ancak mahsuplaşma yapılmaya devam edilecek. Bakan Koca daha önceki açıklamasında sabit ek ödemelerin emekliliğe yansıyacağı açıklaması boşa çıktı. emekliliğe yansımayacak altın maddeler nedeniyle emekliliğe herhangi bir yansıma durumu şu an için söz konusu değil.

 # Döner sermaye ödemelerinde “il havuzu” sistemine geçiliyor. Hekimlerin aldığı toplam puanların döner sermaye karşılığı her hastane de aynı olacak. Ancak hastane basamak farkı getirilmesi bekleniyor. Bu yönüyle havuz sistemine her hekimin sempati ile yaklaşacağı düşünülmüyor.

 # Hekim ve hekim harici çalışanların tavan katsayıları çıkarılacak yönetmelikle artırılacak. Hastanenin gelirleri tahakkuka bağlı olmayacağından merkezi olarak tanımlanan bir rakam ile dağıtım gerçekleştirilecek. Çalışılan hastanenin herhangi bir geliri olmasa dahi Sağlık Bakanlığı ne dağıtılacağına kendisi karar verecek. Örneğin, “çok dağıtacağım, tavandan alacaksınız” diyebilecek. “Çok dağıtacağım” derken bunun herhangi bir teminatı, yazılı hükmü yok. Şifahen oluşmuş gibi değerlendiriliyor.

 # Yapılan düzenlemeyle döner sermaye artışı olarak hekimler de 6 - 7 bin TL, hekim haricinde ise 1000 liralara varan artışlar hedeflenmiş. Uzman bir hekimin maaş + sabit ek ödeme +  döner toplamında 20.000 ücret alması muhtemel. Zaten hali hazırda maaş + sabit ek ödemeleri toplamı 13.000 TL civarındaydı. Dönerle beraber 20 -  21 bin TL’ye tamamlanacak gibi gözüküyor.

 # Hekim haricindeki sağlık personeline 1000 TL’yi bulabilecek bir döner sermaye artışı söz konusu olabilir.

 # Tavanın yükseltilmesi kalıcı bir kazanım olmamakla beraber sağlık personelinin çıkarılacak yönetmelik sonrasında “her ay ne dağıtacak diye” merakla bekleyeceği bir sürece giriliyor. Diğer taraftan madem bu şekilde bir düzenleme yapılacaktı kanun değişikliğine gerek yoktu. Basit bir iç yönetmelik değişikliği ile buna benzer durumlar yapılabilirdi.

 # Yapılan değişiklik de Sağlık Bakanlığı’na bağlı hastanelerdeki çalışanlara verilen hakların üniversite hastanelerinde çalışanların da faydalanması hedeflenmiş durumda.

 # Hekimlerin “zaten biz bu parayı alıyoruz, düzenleme bunun neresinde” şeklindeki eleştirilerine yönelik ise yapılan değişikliklerin daha çok ek ödeme alamayan hekimlere yönelik olduğunu hatırlatmak gerekiyor.

 # Tavan ek ödeme uzman doktorlar da 30.000 civarı ancak bunun hepsinin verileceğine dair bir garanti yok. Rakamı yüksek tutacağız diyorlar, taban rakamda yok, yani Bakanlık ne isterse onu verecek, garanti vermiyor.

 # Yapılan düzenlemenin somut örneklerini çıkarılacak olan yönetmeliklerde göreceğiz. Yönetmelikler sonrasında Bakanlığın sağlık personeline ne dağıtacağını yaşayarak göreceğiz.

 # Düzenlemenin temmuz döner sermaye ödemelerinde uygulanmaya başlaması bekleniyor.

 # Sabit ek ödemenin döner sermayeden mahsup edilmesi uygulaması devam edeceğinden sabit ödemesi yüksek olan döneri daha azalmaya devam edecek. Kıdem yılı farkı gözetilmiyordu yeni düzenlemelerle yine gözetilmeyecek.

 # Genel İdari Hizmetler sınıfında çalışanların (VHKİ, memur vb.) döner sermaye alıp alıp almayacağı tamamen muallak. Paranın artırılacağı belirtilmemiş, Sağlık Bakanlığı çalışanları denmiş, dileğimiz herkesi kapsaması.

 # Döner sermaye için puan yapmayan ya da yapmak isteyipte yapamayan hekimlerin ne olacağı belirsiz. Düzenleme topu Bakanlığın İç Yönetmeliğine atmış. Kesin bir şey yok ancak eski usul devam edeceği değerlendiriliyor.

Not: yapılan değerlendirmelerde Mutemet Sedat Atlas’ın paylaşımlarından faydalanılmıştır