Meslekleriyle ilgili alanda yüksek lisans yapan Ebe ve Hemşire; ilgisine göre “Uzman Ebe” ve “Uzman Hemşire” unvanını almakta, 1 kademe almakta ve özel hizmet tazminatı oranında 5 puanlık artış olmaktadır.

Yüksek lisans yapan Ebe / Hemşire

 # Lisans mezunu olarak Ebe / Hemşire kadrosunda görev yapan Devlet memurları;

 # Meslekleriyle ilgili alanda yüksek lisans yaparak diplomalarını Sağlık Bakanlığına onaylattıklarında, ilgisine göre Uzman Ebe / Uzman Hemşire unvanını kazanırlar. Ancak, “Uzman Hemşire” ve “Uzman Ebe” kadrosu olmadığından, bulundukları kadronun unvanı (ebe / hemşire) değişmez.

 # Meslekleriyle ilgili alanda yüksek lisans yaparak diplomalarını Sağlık Bakanlığına onaylatmak suretiyle ilgisine göre Uzman Ebe / Uzman Hemşire unvanını kazananların “özel hizmet tazminatı oranı” 5 puan artar.

 # Herhangi bir alanda yüksek lisans yaptıklarında (meslekleriyle ilgili alanda olsun ya da olmasın), kazanılmış hak aylık seviyeleri 1 kademe ilerler.

 # Herhangi bir alanda yüksek lisans yaptıklarında (meslekleriyle ilgili alanda olsun ya da olmasın), 1 kademe ilerlemesinin etkisi dışında, emekliliğe ilişkin haklarında değişiklik olmaz.

 # Herhangi bir alanda yüksek lisans yaptıklarında (meslekleriyle ilgili alanda olsun ya da olmasın); “ek göstergeleri”, “yan ödeme puanları” ve “ek ödeme oranları” değişmez.

Uzman ebe / hemşire maaşı, uzman olmayanlara göre ne kadar fazla?

 # Meslekleriyle ilgili alanda yüksek lisans yaparak diplomalarını Sağlık Bakanlığına tescil ettirmek suretiyle Uzman Ebe / Uzman Hemşire unvanını alanların aylık net maaşları, mesleki lisans mezunu olup uzman olmayan Ebe / Hemşireye göre bir miktar daha fazladır.

 # Ebe ve Hemşirelerden uzman olan ile olmayanlar arasında, özel hizmet tazminatı nedeniyle maaş farklılığı bulunmaktadır. 2019 yılının ilk yarısındaki belirlemelere göre, uzman ebe / uzman hemşire aylık net maaşı, uzman olmayanlara göre;

 # 15 Ekim 2008 tarihinden önce memuriyete girmişlerse “62 TL” fazladır.

 # 14 Ekim 2008 tarihinden sonra memuriyete girmişlerse “54 TL” fazladır.

 # Öte yandan, yüksek lisans yapmış olunması nedeniyle alınan ilave 1 kademe ilerlemesi de net maaşı etkileyebilmektedir. Ancak, ilave 1 kademe ilerlemesinin maaşa etkisi, bulunulan dereceye göre değişmekle birlikte çok düşük sayılabilecek seviyelerde olmaktadır. Bu yazımızda, 1 kademe ilerlemesinin özlük haklarına etkisine değinilmemiştir.