38 yıl kamuda görev yaptıktan sonra emekli olan uzman doktor iş yeri hekimi olarak bir fabrikada sigortalı olarak çalışmaya başladığını belirterek emekli maaşından 9000 TL’den fazla kesinti yapıldığını öne sürdü.

Emekli uzman doktorun maaşından yapılan kesinti ile ilgili mevzuat şu şekilde:

5510 sayılı Kanunun Ek 84. maddesinde, tabip kadro ve pozisyonu esas alınarak emekli aylığı bağlanmış olup aylığıyla birlikte makam tazminatı ödenmesine hak kazanamamış olan tabiplerden ilgili mevzuata göre uzman olanlara, (26.000) gösterge rakamının memur aylık katsayısı ile çarpımı sonucu bulunacak tutarda her ay emekli aylıklarıyla birlikte ilave ödeme yapılacağı öngörülmüş.

İlave ödemeden yararlananlardan, sosyal güvenlik destek primi ödemek suretiyle çalışanlar dahil herhangi bir sosyal güvenlik kurumuna tabi çalışanların ilave ödemelerinin çalışmaya başladıkları tarihi takip eden ay başından itibaren kesileceği, işten ayrılanların çalışmalarının sona erdiği tarihin yazılı istek tarihi kabul edilerek ilave ödemelerinin, çalışmalarının sona erdiği tarihi takip eden ay başından itibaren yeniden ödenmeye başlanacağı belirtilmiş.

Uzman hekim olarak bu ilave ödemeden yararlandığınız ancak çalışmaya başlamanız nedeniyle bu ödemenin kesildiği anlaşılıyor.

1/7/2022 tarihi itibarıyla uzman tabiplere yapılan ilave ödeme tutarı; 26000 x 0,333603 = 8.673,68 TL olup işten ayrılmanız halinde ilave ödemeniz yapılmaya başlanır.