Bilindiği üzere, Sağlık Bakanlığına bağlı hastanelerde çalışan personele yönelik 01 Ağustos 2020 tarihinden itibaren 3 ay ek ödeme yapılmasına ilişkin karar 06 Eylül 2020 tarihl Resmi Gazetede yayınlanarak yürürlüğe girmiştir. Resmi Gazeteyi incelemek için Sağlık Bakanlığı Tavan Ek Ödeme Resmi Gazete'de Yayınlandı! haberimizi inceleyebilirsiniz.

Ancak, bu karar sadece Sağlık Bakanlığına bağlı hastanelerde çalışan personeli ilgilendirmekte olup, üniversite hastanelerinde çalışan personeli kapsamamaktadır.

Ağustos ayından itibaren 3 aylık olarak verilmesi planlanan ek ödemede, bir kaç gün sonra Ekim ayını bitirmiş olacağız. Buna rağmen, yönetmelik değişikliği dahi hayata geçmemiştir.

Eylül ayı başında, YÖK'ün bu konuda bir çalışma yaptığı bilgisi kamuoyuna yansımıştı. Bu bilginin üzerinden de 1,5 ay geçmiştir.

Üniversite hastanelerinde çalışan sağlık personeli, YÖK'ün gerekli mevzuat değişikliğini bir an önce yürürlüğe koymasını bekliyor.

Öte yandan Devlet Hastanelerindeki sağlık personellerine ödendiği gündeme getirilen tavan ek ödemelerin normal servislerde görev yapan personellere 209 TL yattığı öğrenildi. Değişen ekonomik şartlarda her yıl belli oranda artması gereken performans ödemesi 2-3 yıl öncesine kıyasla adeta dipleri görmüş, sağlık personelinin kanayan yarası haline gelmiştir. Sözde Sağlık Bakanlığının ek ödeme veriyoruz diyerek lanse ettiği tavan ek ödeme uygulaması da sahaya yansımamış, üstelik tepkileri üst seviyeye çıkarmıştır.

Tavan ek ödeme uygulamasıyla sağlık personeline yüzde 66 olarak belirlenen döner sermayenin bordroya yansıyan kısmı 209 lira olmuştur. Normal servisler tıka basa hasta dolu iken, çoğu servis pandemi covid servisi olduğu bilinmesine rağmen, diğer hastalar 2, 3 servise yani normal servise yatırılarak sağlık personelinin iş yükü artmıştır. İş yükü artan sağlık personelinin döner sermaye gelirine geçici çözüm üretme yolunu seçen Bakanlığın bunda da başarılı olmadığı aşikardır.

Esnek mesai adı altında işe gitmeden aylarca maaşlarını alan, ek ders ücretlerini alan Kamu Çalışanları düşünüldüğünde, iş yükü artmasına rağmen sağlık personelinin gelirinde değişiklik olmaması, hak ettiği ödemeyi alamaması sonucunda küskün sağlıkçı sayısı her geçen gün hızla artmaktadır. Yetkililere duyurulur.

Editör: Haber Merkezi