Cumhurbaşkanının açıklamalarının ardından yaklaşık 424 Bin sözleşmeli personele kadro verileceğinin anlaşılması sonrası TRT Haber’de konuyla ilgili Sosyal Güvenlik Uzmanı Ali Duman çeşitli bilgiler verdi.

Duman açıklamasında, bein sports, sözleşmeli personelin SSK kapsamında olduğunu, kadroya geçtiklerinde Emekli Sandığı Mensubu olacaklarını, emeklilik planlamalarında da değişiklik olacağını ifade etti.

Sosyal Güvenlik Sisteminin SSK’dan daha erken, daha rahat koşullarda emekli ederken emekli sandığının biraz daha farklı koşullarda emekli edeceği için bu durumda birçok sözleşmeli personelin ücret açısından bir düşüşün söz konusu olabileceğini kaydeden Sosyal Güvenlik Uzmanı Ali Duman, ücretini düşürmek istemeyen sözleşmelilerin SSK’dan emekliliğini planlayabileceklerini söylemişti.

Ali Duman’ın açıklamalarıyla ilgili "Sözleşmeli Personelin Maaşları Düşecek mi? Uzmanlar Cevapladı!" başlıklı haberimizde geniş bilgiye sahip olabilirsiniz.

Peki Kadroya Geçen Sözleşmeli Personelin Sosyal Güvenliği Değişir mi?

Bilindiği üzere 2008 yılının ekim ayı tarihinden sonra işe giren herkes 5510 sayılı kanuna tabidir. Bu kural memurlar için de geçerlidir. Ancak 2008’den önce SSK hizmeti olanlar için 5510 sayılı kanunun geçici 2 maddesi hükmü uygulanmaktadır. Bu hükme göre; Hizmet ve yaş tespitinde 5434 sayılı T.C. Emekli Sandığı Kanunu hükümlerinin dikkate alınması gerektiği belirtilmektedir. Özellikle belirtmek isteriz ki; bu durum sadece 2008 öncesinde SSK veya memur statüsünde çalışması olanlar için geçerlidir.

2008 Yılından Önce Hiç Hizmeti Olmayanların Emeklilik Planı Değişmez.

2008 öncesinde SSK veya Emekli Sandığına tabi bir hizmeti olmayan sözleşmeli personel, memur kadrosuna geçmesi halinde Sosyal Güvenliği yani emeklilik yaş veya emeklilik maaş veya ikramiye şartlarında herhangi bir değişiklik olmayacaktır.