Sağlık Bakanlığı tarafından sürekli eleştiri konusu olan sözleşmeli yönetici ek ödeme hesaplamasına dair oldukça anlamlı bir karar geldi.

Sözleşmeli yönetici ek ödeme sistemi bugün itibariyle kapatan BAKANLIK, 81 ile şu uyarı yazısını gönderdi;

'''2022 Mart Döneminden itibaren Sağlık Tesislerindeki 663 Sözleşmeli Yönetici ek ödemesinin yapılabilmesi için öncelikle ilgili Sağlık Tesisinin performansa dayalı ek ödeme bordrosunun, İl Sağlık Müdürlüğü 663 Sözleşmeli Yönetici ek ödemesinin yapılabilmesi için ise İldeki tüm Sağlık Tesislerinin performansa dayalı ek ödeme bordrolarının tamamlanıp Mutemet tarafından onaylama işleminin yapılması gerekmektedir.'''

BAKANLIĞIN TALİMATININ ANLAMI ŞU:

Sağlık müdürü, başhekim, başkan, müdür vb. unvanlarda sağlık bakanlığında görev yapan yöneticilerin ücretlerinin ortalama olarak yarısı temel maaş, yarısı ise ek ödeme şeklinde yapılmaktadır. Örneğin; 48 bin lira maaş alan profesör unvanlı sağlık müdürünün maaşının 20-25 bini temel maaş, 20-25 bini ise ek ödeme (performans) şeklinde almaktadır.

Temel maaşlar diğer memurlar gibi her ayın 15'inde hesaplarına yatırılmaktadır. Ancak performansa dayalı ek ödemeleri her ayın ilk haftası alınıyordu. Yani bir hemşirenin ayın 20-25'in de aldığı ( alabiliyorsa tabi ) performans ek ödemesi, yöneticilere o ayın başında hatta 3'ü 4'ü gibi yatırılıyordu.

Bazı illerde yöneticiler ile mali birimler arasında eşgüdüm olmaması, kendi performansının vaktinden önce zaten yatması gibi durumlar personele yapılan ödemeleri geçiktirmekteydi. 

Özetleyecek olursak Bakanlık şunu dedi: Önce Sağlık personelinin ek ödemesini hesaplatarak gönderi, daha sonra kendi ek ödemenizi hesaplatın.