Sağlık hizmetlerinin yürütülmesinde önemli bir işlevi olan sözleşmeli sağlık çalışanlarının maaşlarının 2023 yılında ne olacağını aşağıdaki yazımızda ele alacağız.

4B Sözleşmeli Sağlık Personeli Kimlerdir?

Sözleşmeli sağlık meslek mensupları, uzmanlık gerektiren durumlarda kuruluşlar tarafından istihdam edilen diğer kamu hizmeti personelidir. Sözleşmeli sağlık personeli, herhangi bir özel şart aranmaksızın yıllık planlar kapsamında çalıştırılabilir.

Bu kapsamda görev verilecek çalışanların seçimi, yükseltilmesi ve ücretlendirilmesine ilişkin düzenlemeler DMK'nın 657 sayılı 4B maddesinde düzenlenmiş olup, bu alanda çalışanlar devlet tarafından sözleşmeli 4B sağlık meslek mensubu olarak anılmaktadır.

Sözleşmeli Personel Alım Koşulları Nelerdir?

Sözleşmeli personel alımı için bazı şartların yerine getirilmesi gerekmektedir. Şartlar şunlardır: Sözleşmeli personel ihtiyacı olan kurumun önerisi ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın onayıdır. Kurumun onayı ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın onayı olmadan sözleşmeli personel çalıştırılamaz.

Sözleşmeli Personel Alımı Aşağıdaki Şekilde Yapılır:

  • Kurumların en acil ve özgün talepleri durumunda. Kurumların özel bilgi ve deneyim gerektirdiği durumlarda yapılır.
  • Kurumların önerisi ve TC Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın kabulü üzerine Maliye Bakanlığı'nda belirtilen kadrolara personel alımları mali yıl içinde tamamlanır.

Sözleşmeli Sağlık Personeli Ne Kadar Alır?

Sözleşmeli sağlık çalışanlarının maaşları, bu tür çalışanlar geçici olarak çalıştırıldığı için memurlara göre biraz daha düşük olabiliyor. Ancak, sözleşmeli sağlık çalışanları çalışmayan eş için aile yardımı ve yaşlarına göre çocuk yardımı alabilirler.

Sözleşmeli Sağlık Personeli Maaşı 2023

4B'de istihdam edilen sağlık personeli yıllık izin ve hastalık izni ile ücretsiz doğum izni (doğumdan 8 hafta öncesi ve doğumdan sonraki 8 hafta olmak üzere on altı haftayı tamamlamak üzere) ve emzirme izninden yararlanır.

4B Sağlık Personeli Maaşları

Sağlık Bakanlığı bünyesinde istihdam edilen 4B personeli, hemşire veya ebe, diyetisyen, sosyal hizmet uzmanı, psikolog gibi çeşitli unvanlarda görev alabilecek kişileri kapsamaktadır. Lisans öğrencisi olarak istihdam edilen ve sözleşmeli sağlık personeli olan öğrencilerin maaşları birbirine yakındır. Devlet kurumlarında sözleşmeli olarak istihdam edilenler için en yüksek ücret, BES kesintisi yapılmadığı takdirde 2023 yılında 0-5 yıl arası hizmet yılı olan hemşire NET 12.404,63 TL ücret ödenmektedir.

Bu durumda dikkat edilmesi gereken nokta, 2023 yılı sözleşmeli sağlık personeli maaşı hesaplamalarında hizmet yılı ce sözleşme ücretine dikkat etmek gerekmektedir. Sözleşmeli Biyolog, Çocuk Gelişimcisi, Diyetisyen, Fizyoterapist, Psikolog, Sağlık Fizikçisi, Sosyal Çalışmacı, Perfüzyonist, Dil ve Konuşma Terapisti, Odyolog, İş ve Uğraşı Terapisti sağlık meslek mensupları için 2023 yılı ücreti 13.523,60 TL'dir. Lise mezunu sağlık hizmeti sözleşmesi yapan personel, 2023 yılında pozisyonuna ve diğer gerekliliklerine göre 13.138,97 TL maaş alacaklardır.