6. Dönem Toplu Sözleşme kapsamında hekim dışı sağlık çalışanlarının sabit ek ödemelerine yüzde 20 zam yapıldı. Sabit ek ödemelere yapılan bu zam tartışmalara da neden oldu. Sağlık çalışanları bu zamdan memnun iken doktorlar kendilerine döner sermayeden ödenen maaşlarda düşüş yaşanacağını iddia etti. Yetkili sendika olan Sağlık-Sen Genel Başkanı Semih Durmuş ise “Hekim arkadaşlarımızın aylık döner sermaye gelirlerinde azalma olmayacak" dedi.

2022 Ocak ayından itibaren "ebe, hemşire, sağlık memuru, laborant, anestezi, radyoloji, tıbbi sekreter, tekniker, teknisyen, mühendis, VHKİ, hizmetli, şoför, memur, şef vb. genel idari hizmetler ve yardımcı hizmetler sınıfı çalışanlar ve Adli Tıp Kurumu çalışanları gibi sağlık çalışanlarının" yaklaşık 400-450 TL zam alacağı tahmin ediliyor.

“MAAŞLARDA AZALMA ANLAMINA GELİYOR”

Bazı hekim derneklerine göre eğer bu zam hastanelerin döner sermayesinden karşılanırsa, zam kapsamı dışında tutulan doktorların döner sermayeden aldığı pay azalacak.

Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konsey Üyesi Kazım Doğan Eroğulları, "Diğer sağlık emekçilerine verilen yüzde 20 zam yeterli mi? Tabii ki değil. Ama döner sermayeden karşılanacağı anlaşılan bu zam, hekimlerin döner sermayeden alacağı pastanın küçülmesi ve maaşlarının azalması anlamına geliyor" diye konuştu.

“YASAL DÜZENLEME MEVCUT DEĞİL”

Sağlık Çalışanları Sendikası Genel Başkanı Menderes ÖZER’e göre ise, bu zammın yüzde 54'lük kısmını oluşturan döner sermaye payından karşılanmasının yasal olarak mümkün olmadığını dile getirdi. ÖZER, "375 sayılı KHK'ya göre ek ödemeler döner sermaye bütçesinin yüzde 46,5 kısmından mahsup edilmektedir. Bunun dışında bir kalemden ya da bütçeden ödenmesini gerektirecek bir yasal düzenleme mevcut değildir" dedi.

“HEKİMLERİN CEBİNDEN PARA ÇIKMAYACAK”

Sağlık-Sen İstanbul Şubeleri İl Divan Toplantısında konuyla ilgili konuşan Sağlık-Sen Genel Başkanı Semih Durmuş, şu ifadeleri kullandı:

“Toplu sözleşme sürecinde elde edilmiş olan önemli bir kazanıma yönelik kamuoyunda yanlış algı vardı. Sağlık çalışanlarının ek ödemelerinin yüzde 20 artırılmasıyla hekim arkadaşlarımızın ücretlerinin ciddi manada düşüş olacağına dair endişeler oluştu. Bu doğru değil, hekimlerin cebinden para çıkmayacak. Sağlık çalışanlarının gelirinin artması için önemli bir toplu sözleşme kazanımı elde ettik. Sağlık çalışanları bu süreçte 400-450 lira seyyanen zam aldı. Bu zam oranı hekim arkadaşlarımızın aylık döner sermaye gelirlerinde azalmaya sebep olmayacak.”

“PARANIN HEKİMLERDEN GİTMEYECEĞİNİ ANLADIK”

Hekim Hakları Platformu Başkanı Prof. Dr. Adem Akçakaya ise “6. Toplu Sözleşmede ortaya çıkan bir sorundan dolayı toplantı gerçekleştirdik. Toplantıda toplu sözleşmeyi yapan yetkili sendikamız Sağlık-Sen temsilcileriyle bir araya geldik. Toplu sözleşmedeki yüzde 20’lik zammın hekimlerden alınıp diğer sağlık çalışanlarına verileceği yönünde bir algı vardı. Bu algı hekim camiasında endişeye neden oldu. Bugün Sağlık-Sen Başkanı Semih Durmuş ile yaptığımız görüşmede böyle olmadığını, paranın hekimlerden gitmeyeceğini anladık. Bu bize yapılması gereken önemli bir hususu da hatırlattı. Döner sermaye yönetmeliğinin kesinlikle değişmesi gerekiyor. Çünkü sağlıkta dönüşümün başlangıcında çok etkili olan döner sermaye yönetmeliği şu anda adaletsiz bir sistem haline döndü. Bunu dönüştürüp yeni bir sistem kurmalıyız. Bu alanda ortak bir çalışma grubu oluşturmaya da karar verdik” diye konuştu.