14 Mart Tıp Bayramından Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip ERDOĞAN'ın açıkladığı doktorlara ve sağlık çalışanlarına yönelik yapılacak iyileştirme ve verilen 5 müjde üzerine 16 Mart 2022 tarihinde TBMM'de açıklama yapan Ak Parti Grup Başkanvekili Mustafa ELİTAŞ açıklama yaptı. ELİTAŞ, Sağlıkçılara yapılacak iyileştirme için ''Burada bir kısmının kanun teklifi olmadan idari bir işlemle, eylemle yapılması gereken konular arasında olduğunu görüyoruz '' dedi.

  1. Müjde olarak açıklanan ''sağlıkta şiddet ve cezaları'' direk olarak kanun bazında bir değişiklik ile ancak yapılabilir.  Milletvekillerinin imzası ile kanun teklifi ilgili komisyona iletilip ardından genel kurulunda yasalaşması gerekmektedir.
  2. Müjde olan malpraktis konusu ve tıbbi hataların suç teşkil edip etmediğine yönelik kurulacak '' Mesleki Sorumluluk Kurulu ''.  Kurul kurmak yine ancak  kanun ile yapılabilir.
  3. Müjde olan  '' Sabit ek ödemelerin merkezi yönetim bütçesine alınarak, aylıklarının tek bir bordro ile ödenmesi '' . Bu düzenleme içinde kanuna ihtiyaç vardır. 
  4. Müjde olan hemşireler ve lisans mezunu sağlık personeline 3600 ek ödeme verilmesi ve hekimlerin emekli maaşının artışı konusuda sadece  ve sadece kanunla yapılabilir

Geriye ise sadece 1 madde kalıyor oda 5. müjde ''aile hekimleri ücret artışı''.  Eğer kalıcı, sağlam ve düzgün bir iyileştirme olacaksa ancak oda kanunla olabilir. Bakanlığın yapacağı yönetmeliksel iyileştirmeler çok fazla artış sağlamayacaktır.

YAPILACAK İYİLEŞTİRMELER İÇİN KANUN YAPILMASI GEREKMEKTEDİR!

Göründüğü gibi sağlıkta yapılacak iyileştirmelerin ciddi bir kanun desteği ile olması gerekmektedir. Sağlık Çalışanlarının kafasını en çok meşgul eden asıl soru ise sabit ve maaş birleştikten sonra performans ödemeleride bir mahsuplaşma olacak mı? Zira bir cepten alınıp diğer cebe aktarılmasının bir anlamı yok. 

  • Sabit + maaş birleşince olaşacak temel maaşın üstüne ne ÜCRET verilecek? 
  • Sağlıkta performans alan kesim ile almayan kesim arasında makas açılacak mı?
  • 3600 İçin mesleki lisans şartı var mı ?
  • Aynı Birimde aynı işi, performansı  yapan GİH personelinin Ek Performans ödemesi Sıfır (0) çıkarken, çalışma arkadaşı en zz 500 Lira alabilmektedir. Sağlık hizmetleri sınıfı dışında kalan şef, memur, vhki, vb personel bu hakların hangisinden faydalanabilecek ?