Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın duyurduğu yeni düzenlemeler ne anlama geliyor? Mutemet Sedat Atlas'ın değerlendirmelerine aşağıdan ulaşabilirsiniz.

Sağlık çalışanlarının ücret düzenlemesi açıklamasında bulunan “Sağlık personelinin sabit ek ödemeleri merkezi yönetim bütçesine alınarak, aylıkların tek bir bordro ile ödenmesi temin edilecektir.” sözü ne anlama geliyor?

Mutemet Atlas‘ın değerlendirmesine göre;

“Sabit ek ödemeler genel bütçeye geçirilecek bu kesin bilgi fakat döner sermayenden mahsuplaşma devam ederse bir kazanım olmaz Mahsuplaşma yapılmaz ise hemşire 2,500 TL, Hekim 9,000 TL döner sermaye alır. Şuanda mahsuplaşma olacak mı kimse bilmiyor. Maliye daha hesap aşamasında.

DÖNER SERMAYEDEN MAAŞ ALAN MEVCUT PERSONELLER NE OLACAK?

Tek bordro yani sabit ek ödemelerin genel bütçeye geçmesi sevindirici gelişme ama öğretmelerinde tek bordro olmasına rağmen sabit ek ödemeleri emekliliğe yansımıyor. Emekliliğe yansımalı yoksa anlamı kalmaz. Üstelik aylık mahsuplaşma parasından oluruz. Sabit ek ödemeler genel bütçeye geçeceği için artık döner sermaye dss memur personel ve 4/b personeller genel bütçeye geçip genel bütçe personeli olur. “

SABİTLER MAHSUP EDİLMEYEBİLİR!

Erdoğan açıklamalarının devamında; “Sağlık Bakanlığı döner sermaye dağıtım sistemi, döner sermayeden ödeme yapılmayan hastane kalmayacak şeklinde etkinleştirilecek. Sağlık personelinin döner sermayeden alacağı ek ödemelerde artış yapılacak” ifadeleri kullanıldı.  Mutemet Atlas bu kısmı şu şekilde değerlendirdi: “Döner sermayenin genel bütçe ile desteklenip güçlendirileceği cümlesi sabitleri mahsup edilmeyeceği ihtimali ortaya çıkıyor inşallah öyle olur”

3600 EK GÖSTERGE LİSANS MEZUNU SHS GRUBUNA MI VERİLECEK?

“Hemşireler başta olmak üzere lisans mezunu sağlık çalışanlarının 3600 ek gösterge kapsamına alınacağını da tekrardan hatırlatıyoruz” maddesi ile devam etti. Atlas, bu maddeyi şu şekilde yorumladı: “Burada sadece lisans mezunlarına 3600 ek gösterge var. Önlisans ve lise mezunlarına yok gönül isterdiki 600 puan her kesime verilmesi 2008 sonrası memurlara 3600 verilse dahi etki etmeyecek bu konuda gelişme yok.”

2008 ÖNCESİ MEMUR OLAN HEKİMLERİN MAAŞINA ETKİ EDER

Cumhurbaşkanı Erdoğan‘ın “Hekimlerimizin bordroya tabi ücretleri, emekli olduktan sonraki maaş kayıplarını da telafi edecek şekilde düzenlenecek. Hekim emeklilerinin maaşları tekrar ele alınacak.” ifadelerine değinen Atlas, “Hekimlere ek gösterge artışı olacak ama 2008 sonra memur olan hekim içinde düzenleme yok yani onlarda faydalanamayacak 2008 öncesi memur olan hekimlerin emekli maaşı 11 bin tl civarı olur.” dedi.

SOSYAL MEDYA TALEPLERİ AĞIRLIKLI

Atlas, değerlendirmelerine şu ifadeler ile devam etti: “Taslak ortaya çıkmadan yorum yapmak pek doğru değil. Vezirde olabiliriz rezilde. Hep birlikte bekleyip göreceğiz. Belirtilen müjdelerin sendika taleplerinden uzak sosyal medya taleplerine yakın olduğunu görüyorum. Gelinen nokta olumlu ya da olumsuz olsa bile en etkili sendika sosyal medya olduğunu gördüm. Tek kalem maaş modeline geçiş sinyalleri alıyoruz. 

3600 EK GÖSTERGE ÇALIŞMALARINDA İYİ HESAP YAPILMALI

Cumhurbaşkanımızın açıklamaları iyi niyetli 3600 ek gösterge ile tüm memurların sorunu çözüleceğini düşünüyor ama burada müzakerelerde uzmanlara büyük iş düşüyor. Çok iyi biçip tartmalılar. Başarısız bir yönetmelik çıkarırsalar iyi niyetleri örtbas edip kötü gösterir. 

SABİTLER EMEKLİLİĞE YANSIDIĞINDA DÜŞÜŞ OLUR

Açıklamalara bakılırsa sabit ek ödemelere zam var gibi. Ayrıca sabit ek ödemeler emeklilğe yansırsa hekimde 1100 TL hekim harici personelde 500 TL SGK'ya prim kesileceğinden düşüş olur.

SABİTLER EMEKLİLİĞE YANSIRSA 2008 ÖNCESİ MEMUR OLANLAR ZARARA GİRER

Olurda sabit ek ödeme emekliğe yansırsa 500 tl düşüş olacak ama 2008 sonrası için bu faydalı 2008 öncesi memur için sgk ya kesilen 500 tl çöp olup boşuna kesilecek 3600 verilirse 2008 öncesi karlı sabitler emekliğe yansırsa 2008 öncesi zararda”

Editör: Haber Merkezi