Sağlık çalışanlarına seyyanen zam son dakika gibi başlıklarla basın tarafından vatandaşa duyurulan "sağlık çalışanlarına zam yapıldı" şeklinde günlerdir verilen kanun düzenlemesi sağlık çalışanlarına gerçekte ne getiriyor?

Özellikle hekimlerin Gasp yasası olarak nitelendirdikleri Sağlıkla İlgili Bazı Kanunlarda ve 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname de değişiklik yapılmasına dair düzenleme Meclis Genel Kurulunda kabul edilmesinin ardından başta hekim sendikaları olmak üzere sağlık meslek örgütleri itirazlarını yükseltmeye devam ediyor.

"HAKLARIMIZ GASP EDİLDİ"

Hekimler haklarının, emeklerinin gasp edildiğini, aralık ayında geçen maaş zammının gasp edildiğini, verilen sözlerin gasp edildiğini ve iyileştirme adı altında maaş ve temel ücretlerine 1 kuruş dahi iyileştirme yapılmadığı için meclisten geçen düzenlemeyi Gasp yasası olarak değerlendiriyor.

GASP YASASI NELER GETİR(ME)Dİ?

ÖZETLE MADDE 1. Sahada aile hekimliği görevi yapan hekimlerin, sözleşmeli aile hekimliği uzmanlık eğitimi (SAHU) alma hakları 2029 yılına kadar uzatıldı.

ÖZETLE: Hekim maaş ve sabitlerinde 1 kuruşluk bile artış getirmedi!

ÖZETLE MADDE 2. Tabiplerin ve uzman tabiplerin emeklilik maaşları pirim kesintisinden bağımsız olarak ve 2008 öncesi ve sonrası ayrımı yapılmaksızın artırıldı.

ÖZETLE: Çalışan Hekim ve hekim harici personelin maaş ve sabitlerinde 1 kuruşluk bile artış getirmedi! Emeklilikte Uzman Tıp/Diş Hekiminde 2.119,01TL, Pratisyen Tıp/Diş Hekiminde 1,648,12TL artış

ÖZETLE MADDE 3. Sağlık tesislerinde ek ödemeye esas işlemleri denetlemek üzere, inceleme heyetlerinin oluşturulmasına yasal altyapı oluşturuldu. Sağlık çalışanlarının döner sermaye EK ÖDEME TAVANLARI ARTIRILDI.

ÖZETLE: Çalışan Hekim ve hekim harici personelin maaş ve sabitlerinde 1 kuruşluk bile artış getirmedi. Performans ek ödemesi alamadıktan veya alamayacak olduktan sonra ek ödeme tavanının arttırılması ne işe yarar Ayrıca performans disiplin durumuna bağlanmıştır. Bu sebeple bir ekonomik bir mobbing aracı olarak kullanılacaktır ve artış getirmediği gibi düşüş yaratacaktır.

MADDE 3-1: Döner sermaye ek ödeme tavanları; eğitim görevlisi ile profesör ve doçentlerde yüzde 800’den yüzde 950’ye, uzman tabip ve tıpta uzmanlık mevzuatına göre uzman olanlar ile uzman diş tabiplerinde yüzde 700’den 850’ye yükseltildi.

MADDE 3-2: Döner sermaye ek ödeme tavanları pratisyen tabip ve diş tabipleri ile uzman eczacılarda yüzde 500’den 650’ye; hastane müdürü ve eczacılarda yüzde 250 oranı yüzde 305’e yükseltildi.

MADDE 3-3: Döner sermaye ek ödeme tavanları diğer personelde yüzde 150’den 225’e; özellikle tıbbi işlemlerde, işlemler karşılığı yapılacak ek ödemelerde yüzde 800 ve 700 oranları sırayla 950 ve 850’ye yükseltildi.

MADDE 3-4: Sağlık çalışanlarına bugüne kadar ödenmekte olan sabit ek ödemenin, merkezi yönetim bütçesinden maaşla birlikte ödenmesi sağlandı.

ÖZETLE: Mahsuplaşma konusu belirsiz. Yönetmelik ile netleşebilir. Ancak mahsuplaşma olmazsa, yani lehimize bir düzenleme olursa; ilk etapta uzman hekimler için performans ek ödemesinde yaklaşık 4 Bin TL arası artış olsa bile Temmuz enflasyon farkı zammı ile hekim harici çalışanların sabit ödeme giderleri artacağından bunun etkisi de ortadan kalkacak ve bu artış oldukça azalacak.

MADDE 3-5: Döner sermaye ek ödemesinin hastane tahakkuklarına bağlı olması ortadan kaldırılarak il veya ülke bazında aynı standartla ek ödeme verilmesi sağlandı. Bu düzenlemeyle hastanelerimizin hepsi ek ödeme verebilir hale gelecek.

ÖZETLE:Performans uygulamaları kurum bazından çıkarılarak ülke geneline yayılacak. Bu durumda ek ödemenin; çok dağıtılan yerlerde azalacağını, dağıtılmayan veya az dağıtılan yerlerde artacağını tahmin ediyoruz. Ancak ayrıntıları Yönetmelik ile belirli olacak.

ÖZETLE MADDE 4. Sabit ek ödeme konusunda yapılan değişiklikten, Bakanlık kadrolarında olup üniversitede uzmanlık eğitimi veya yan dal uzmanlığı eğitimi gören asistanlar da yararlanacak.

ÖZETLE: Çalışan Hekim ve hekim harici personelin maaş ve sabitlerinde 1 kuruşluk bile artış getirmedi!

ÖZETLE MADDE 5. Sağlık Bakanlığı hastanelerinden sağlık hizmeti almış olup pirim borcu gibi nedenlerle hastane gideri karşılanmayanların 5 bin liranın altında olan borçları terkin edildi.

ÖZETLE: Pim borcu olanların hastaneye borçları terkin edildi, yani şahısların hastaneye borcu silinerek performansa esas hastane geliri azaldı.

ÖZETLE MADDE 6. Sağlık Bakanlığından yapılan sabit ek ödemenin merkezi yönetim bütçesinden karşılanması ve ek ödeme tavanlarının artırılması gibi hususlar, benzer şekilde üniversite hastanelerinde de gerçekleştirildi.

ÖZETLE: Çalışan Hekim ve hekim harici personelin maaş ve sabitlerinde 1 kuruşluk bile artış getirmedi!

ÖZETLE MADDE 7. Sağlık Bakanlığı ve üniversite hastanelerinde olduğu gibi, Adli Tıp Kurumunda görev yapan personelin sabit ek ödemelerinin de merkezî yönetim bütçesinden karşılanması sağlandı.

ÖZETLE: Çalışan Hekim ve hekim harici personelin maaş ve sabitlerinde 1 kuruşluk bile artış getirmedi!

ÖZETLE MADDE 8. Doktor öğretim görevlileri ve başasistanların tıpta uzmanlık eğitiminde görev alabilmeleri için gerekli olan bir yıllık kadrolu olma şartı yerine fiili hizmet süresi

ÖZETLE:  Çalışan Hekim ve hekim harici personelin maaş ve sabitlerinde 1 kuruşluk bile artış getirmedi!

ÖZETLE MADDE 9. Memur olarak göreve başlayanların talepleri halinde sözleşmeli kadroya geçmeleri onaya bağlandı.

ÖZETLE: Çalışan Hekim ve hekim harici personelin maaş ve sabitlerinde 1 kuruşluk bile artış getirmedi! Herkesin sözleşmeli kadroya geçişi değil, talep halinde boş pozisyon varsa.

ÖZETLE MADDE 10. Pozisyon yetersizliği sebebiyle 4924 sayılı Kanun’a tabi sözleşmeli personel için sözleşmeli pozisyon sayısı artırıldı. (22 bin olan pozisyon 27 bine çıkarıldı).

ÖZETLE:  Çalışan Hekim ve hekim harici personelin maaş ve sabitlerinde 1 kuruşluk bile artış getirmedi! Sözleşmeli kadro 5 bin kişi arttırıldı.

ÖZETLE MADDE 11. Eğitim aile sağlığı merkezi veya eğitim aile hekimliği birimlerinde eğitici olanların kurumdan ek ödeme almaları önündeki engel kaldırıldı.

ÖZETLE: Çalışan Hekim ve hekim harici personelin maaş ve sabitlerinde 1 kuruşluk bile artış getirmedi!

ÖZETLE MADDE 12. Sağlık Bakanlığı merkez teşkilatında çalışanların, döner sermaye bütçesinden verilen sabit ek ödemelerinin merkezi yönetim bütçesinden karşılanması

ÖZETLE:  Çalışan Hekim ve hekim harici personelin maaş ve sabitlerinde 1 kuruşluk bile artış getirmedi!

SONUÇ

  • Gasp Yasası Neler Getir(me)di!
  • Verilen sözleri yerine getirmedi!
  • Temel Maaşa 1 kuruşluk artış getirmedi!
  • Sabit Ödemeye 1 kuruşluk artış getirmedi!
  • Hekimleri performansa daha da zorlar hale getirdi! İdareciye performansa olumsuz etki gücü getirdi.