Sadece hekimlere yönelik çıkarıldığı gerekçesiyle daha geniş kapsamlı ele alınacağı söylenerek 2021 Aralık ayında geri çekilen sağlık çalışanlarının özlük haklarına ilişkin kanun teklifi 6 ay sonunda Meclis Genel Kuruluna önümüzdeki hafta geliyor.

Dün Plan ve Bütçe Komisyonu‘nda görüşülerek kabul edilen yasa tasarısı incelendiğinde bir çok yönüyle aralık ayındaki tasarıdan bile daha geride olduğu gözükmektedir.

İşte İki Tasarı Arasındaki Farklar;

1-Emekli pratisyen hekimlerin ilave ödeme tutarını belirleyen gösterge 13.000’den 33.000’e, uzman hekimlerin ki ise 17.000’den 40.000’e çıkarılacakken; bugün getirilen yeni yasa teklifi ile 20.000’den 26.000’e yükseltilmek istenmektedir. Başka bir ifadeyle söylemek gerekirse pratisyen hekim emekli aylığında 3050 TL, uzman hekim emekli aylığında 3400 TL aralık ayındaki düzenlemede iyileştirme öngörülürken, bugün getirilen yeni yasa teklifi ile pratisyen hekim 1600 TL, uzman için 2100 TL bir iyileştirme alacak.

2- Aralık ayında geri çekilen yasa teklifinde pratisyen hekimlerin sabit ek ödeme oranları %180 %450’ye yükselecekken bugün getirilen yasa teklifinde ise pratisyenlerin sabit ek ödeme oranları %180’den %265’e yükseltilmek isteniyor. Bunu da daha somut örnekle açıklamak istersek; 3773 TL olan pratisyen hekimler sabit ek ödemeleri Aralık 2021’de geri çekilen düzenlemeyle 9000 TL civarına çıkacakken, bugün getirilen yasa teklifi ile 5000 TL gibi bir miktarda artış sağlanacaktır.

3- Bugün geçirilen yeni yasa teklifinde 5510 sayılı yasanın 4C maddesine tabi olanların da ek ödeme alması sağlanırken Aralık 2021’de çekilen teklifte çalışma halinde ek ödemenin kesileceğine dair hüküm korunmaktadır.

Yeni Getirilen Yasa Teklifi Detaylı Olarak Ele Alındığında;

Sabit ek ödemelerde herhangi bir artış sağlanmadığı, sabit ödemelerin emekliliğe yansıtılmasına yönelik bir düzenlemenin bulunmadı görülmektedir. 2021 Aralık ayında geri çekilen teklifte ise sabit ek ödeme üzerinden artış sağlanırken, mevcut yasa teklifinde ödemeler daha güvencesiz olan performans ve sözleşmeli çalışma üzerinden arttırıldığı görülmektedir. Yani mesai dışı çalışma teşvik edilmektedir. Sağlık çalışanlarına yıllardır savunduğu yoksulluk sınırının üzerinde tek kalemde ücret ödenmesi talebi yine görmezden gelinmiş, performansa dayalı angarya çalışmayı dayatan ek ödeme uygulamasında ısrar edildiği görülmektedir.

Madde 12 ile; 5258 s. Aile hekimliği kanunu md 3/9’da; aile hekimlerine çalışma sırasında yine kriterlere göre ödeme yapılacağı, yani bir nevi performans ödemesi yapılacağı düzenlemesinde düzenleme yapıldı. Yapılan düzenleme ile 209 sayılı kanunda diğer hekimlerdeki gibi katsayı değişikliği yanında, ödemelerin merkez bütçeye aktarılarak ödeme yapılması düzenlenmiş. ASM’leri işletme, hekimleri işveren haline getiren politikalardan, hekimleri cari harcamalar ile uğraşan muhasebeci olmaktan kurtaracak, sağlık personelleri için kadrosuz güvencesiz çalışmayı sonlandıracak bir düzenleme yapılmamıştır.

Sağlığın da bir bileşeni olan ve aynı işkolu kapsamında yer alan sosyal hizmetlerde çalışan personelin (sağlık hizmetleri sınıfı sayılan personel dahil) her hangi bir düzenleme yapılmamaktadır.

Sağlık hizmetleri sınıfı içinde yer alan veteriner hekimlerin sağlık bakanlığındaki emsalleri gibi haklardan yararlanmasına yönelik bir düzenleme yer almamaktadır.

Üniversite hastanelerinde çalışan personelin tayin hakkı verilmemesinden tutun, şiddetin önlenmesi, sözleşmeli parçalı istihdam modellerinin kaldırılmasına kadar çok yakıcı sorunlarımıza yönelik düzenlemeler bu yasa tasarısında bulunmamaktadır.

Kaynak: SES

Editör: Haber Merkezi