Adıyaman ziyaretinin ardından Aydın’a ziyarette bulunan Sağlık Bakanı Koca, Adnan Menderes Üniversitesi’nde tıp fakültesinde öğrenim gören öğrencilerle buluştu.

Aydın’da sağlıkta şiddetin önüne geçilmesi için çıkarılacak yasayla ilgili değerlendirmelerde bulunan Bakan Koca, 81 il sağlık müdürlüklerinde birer sağlık müdür yardımcısının şiddet sorunlarına karşı görevlendirdiklerini belirterek şiddet davalarının bakanlık avukatlarınca takip edildiğini söyledi.

Saygınlık üzerinde etkili faktörler konusundaki görüşleri almayı çok istediğini belirten Koca şu sözlere yer verdi:

Hekimde tecessüm eden fakat yakın dönemde geri plana itilen “otorite” özelliğinin güçlendirilmesi bence ilk akla gelen konulardan olmalı. Bu düşünce size soyut gelmesin. Doktor odasının düzenlenişinde bu, gözetilmesi, amaçlanması gereken bir etkidir. Zor bir konudan örnek verdim ama çözümler fikirlerle başlar. Saygınlık konusunda düşüncemin özü ise, onu geri alabileceğimize olan kesin inancımdır.

Sağlıkta şiddet konusuna değinen Koca, şiddet suçlarına karşı büyük bir adım atıldığını söyledi. Koca, "TBMM Adalet Komisyonundan bir düzenleme geçti. Ama birçok arkadaşımız nazarında gece geçen gemiler gibiydi. Belki de biz yeterince anlatamadık. İzninizle anlatayım ifadeleriyle şunları kaydetti:

"Kasten yaralama suçu Katalog Suçları kapsamına alınıyor. Bu ne demektir? Kasten yaralama suçu, ceza yargılaması bakımından artık çok daha ağır bir suç olacak. Suçun, Katalog Suçları kapsamına alınması, tutukluluk için yeterli sebep teşkil edecek.

Zihninizde canlansın diye örnek veriyorum: Sağlık çalışanını yaralama suçu; artık, kasten öldürme, işkence, intihara yönlendirme gibi çok ağır suçlarla aynı başlık altında toplanıyor.

Buna ek olarak; halk arasında “kravat indirimi” denen iyi hal indirimi kalkıyor. Suç, kamu hizmetinin engellendiği diğer şiddet suçlarından ayrılarak, ceza artırılıyor."

Malpraktisle ilgili gelişmelerin, Türkiye’de tıp tarihine geçecek önemde gelişmeler olduğunu söyleyen Koca, "Çoğu arkadaşımızın bu konuda bilgisi olmadığını gittiğim yerlerde sorulan sorulardan anlıyorum" dedi.

TBMM Adalet Komisyonundan geçen, Malpraktis davalarıyla ilgili bu yasal düzenlemenin özü hakkında bilgi veren Koca şu sözleri kullandı:

"Hekim, bir sağlık çalışanı, kasıtlı davranmadığı sürece, uyguladığı tedaviden doğacak problemler sebebiyle tazminat ödemeyecek. Malpraktis sorunu kökten çözülüyor. Söylenecek her doğru sözün özeti budur.

Bir diğer ve güncelliği sebebiyle çözümü acil bir sorun. Acil, çünkü markete gittiğinizde, kiranın veya taksitin günü geldiğinde ondan kaçamazsınız.

Bunun yeterince farkında olmadığımızı, konuya gereken önemi vermediğimizi, maaş sorununu arka plana attığımızı düşünen yanılıyor. Bu, halden anlamamak demektir. Ben halden anlarım. Çünkü yaşadım!

Bu ülkenin hekiminin, asistan hekiminin, uzman hekiminin, geçim kaygısı duymasına ne bir hekim ne de bakan olarak gönlüm razıdır. Sn. Cumhurbaşkanımız, maaş başta olmak üzere özlük haklarının iyileştirilmesi konusunda iradesini beyan etmiştir. Tüm konularda kararlılığını ortaya koymuştur.

Çalışma ortamı sorunları bağlamında yardımcı personel eksikliği öne çıkan başlıklardan. Çözüm için zamana ihtiyaç var.

Nöbet sorunu, üstesinden bütünüyle gelebileceğimiz bir sorun değil, çözümü zamana yayılacak. Fakat 36 saatlik nöbet insani olmaktan uzaktır! Çok ağır bir yük! Çabalarıma tanıksınız. Çalışma süresini en çok 24 saatle sınırlandırmak istiyoruz. Nöbetler için de hakkaniyetli ücret düzenlemesine gidilmesini amaçlıyoruz.

Daha önceki buluşmalarımızda da söyledim:

Ben bugün Sağlık Bakanıyım. Ama yaşadığım sürece meslektaşınızım. Size karşı ödevlerimi biliyorum. Buradan Ankara’ya, Bakanlık binasına yeni ödevlerle döneceğimden emin olun."