Yeni Şafak'tan Mehmet Acet'in sorularını yanıtlayan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca; pandemiaşılama, hastaneler ve kısıtlamalarla ilgili önemli açıklamalarda bulundu.Sağlık Bakanı Koca'nın, sağlık çalışanlarının, doktorların sorunlarını, sıkıntılarını azaltmak için yeni arayışlar içinde olduğu ifade edilirken, uzmanlık eğitimi ve uzman doktorların özlük haklarıyla ilgili yakında müjdeli bazı haberlerin gelebileceği aktarıldı.

"TURKOVAC'TA BÜYÜK ÖLÇEKLİ ÜRETİM İÇİN ONAY BEKLİYORUZ"

Türkovac’la ilgili, Faz-3 çalışmalarının son safhaya geldiğini bildiren Bakan Koca, "Sinovac’la Türkovac’ın etkinliğini karşılaştırma anlamında ikinci bir çalışma da ayrıca yürütülüyor. Türkovac, bu yıl bitmeden acil üretim onayı ile kullanılmaya başlanacak" dedi.

Küçük ölçekli üretimin yapıldığını belirten Koca, "Büyük ölçekli üretim için acil kullanım onayı bekleniyor. Endonezya, Malezya dahil birçok ülke, güvenilir buldukları için dört gözle bu aşıyı bekliyorlar" ifadelerini kullandı. Hastanelerin yüküyle ilgili ise, “Hastane yükü, son 10 haftadır stabil şekilde seyrediyor. Hatta, son bir hafta içinde hastane yükünde azalma başladı.” dedi.

"KAPANMA OLMAYACAK"

Uzaktan eğitimle ilgili ise Bakan Koca “Okulların kapanması dahil herhangi bir kapanma tedbiri düşünmüyoruz. Çünkü aşı var.“İlacın da devreye girmesiyle önümüzdeki yıl pandeminin mevsimsel gribe dönüşebileceğini öngörüyoruz” şeklinde konuştu.

Bakan Koca Türkiye’nin aşıda olduğu gibi bu konuda da, erken dönemde ilaç kullanımına geçmek gibi bir çaba içinde olduğu aktarırken, “Vatandaşımızı ilaçlar buluşturmak için gereken çabayı gösteriyoruz. Aşıdan sonra ilacı da en erken kullanan ülkeler arasında olmak istiyoruz” dedi.

Bakan Koca’nın verdiği bilgiye göre, şu ana kadar Türkiye genelinde 118 milyon doz aşılama yapılmış ve bu sayıyla Türkiye'nin;  Çin, Hindistan, ABD, Brezilya, Japonya, Meksika, Endonezya’nın ardından 8’inci sırada yer aldığı bildirildi.