657 sayılı Kanun, eğitim durumu ile görev unvanı ve hizmet sınıfına göre memuriyete giriş derece/kademelerini farklı belirlemiş ve memurun kademesinin hangi hallerde ilerleyeceğini de düzenlemiştir.

Kanundaki belirlemelere göre; bulunduğu kademede 1 hizmet yılını tamamlayan memur bir üst kademeye yükselebilmekte, 8 yıl disiplin cezası almayan memur ilave 1 kademe ilerlemesi yapabilmekte, eğitim durumu değişikliği ya da askerlik süresi veya bazı diğer hizmet sürelerinden dolayı memur ilave kademe(ler) alabilmektedir. Öte yandan, kademe ilerlemesinin durdurulması cezası alan memur ise bulunduğu kademede 1 ila 3 yıl bekletilebilmektedir.

Kademe ilerlemesini memurun net maaşına etkisi

Memurun kademesi ilerlediğinde, izleyen aybaşından itibaren yeni kademesinin göstergesi esas alınarak maaşı hesaplanmaktadır. Ancak kademe ilerlemesi yapmanın net maaşa etkisi çok düşük seviyelerde kalmaktadır.

Kademe ilerlemesinin 2021 yılının ilk yarısında (%15 gelir vergisi diliminde) aylık net maaşa etkisi konusunda bilgi olması bakımından, 13/3’den 1/4’e kadar olan kademe ilerlemelerine ilişkin hazırladığımız Tabloya aşağıda yer verilmiştir.

Tablodaki hesaplamada;

-Sadece kademe ilerlemesinin maaşa etkisine yer verilmiştir.

-Derece yükselmesi ve buna bağlı oluşabilecek ek gösterge, tazminat ve ek ödeme artışının maaşa etkisi dikkate alınmamıştır.

-Kıdem yılının değişmediği varsayılmıştır.