İnsanlar ölümü düşünmezler çünkü bu çok kötü bir duygudur. Ayrıca ölüm sonrası yardımı düşünerek planlama yapmazlar. Ölüm yardımı alma hakkı olanların sorumlu ve bilinçli olması ve haklarından vazgeçmemesi daha iyi bir davranış şeklidir.

Ancak bu şok, ani ölümler sonrasında insanların ölüm yardımı araması zor olabilmektedir. Bu yüzden, ihtiyaç duymadan önce bu yardımın ayrıntıları konusunda bilgili olmanız önemlidir. Bu haberimizde, 5510 Sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası uygulamaları kapsamında işleyişi sağlanan ölüm yardımı ne kadar? sorusunun cevabına dair önemli bilgiler aktarıyoruz.

SGK Ölüm Yardımı Nedir?

SGK Ölüm yardımı, 5510 sayılı Kanun kapsamındaki kişilerin cenaze masraflarını karşılamak üzere birinci derece yakınlarının bir defaya mahsus olarak alabileceği bir ödenektir. Cenaze ödeneği de denilen bu ödeneĞİ SGK ve Çalışma Bakanlığı ödemektedir.

SGK Ölüm Yardımı Nedir?

Ödenek belirli koşullara ve uygulamaya tabidir. Bu ödenek herkes için mevcut değildir ve ayrıca belirli koşullara tabidir. Başvuru işlemleri E-Devlet üzerinden tamamlanabilmektedir ve oldukça kolaydır. Aileler bunun yerine cenaze masraflarını ödemek için ödeneği kullanmayı düşünmelidir.

İhtiyacınız olmasa bile, belediyeniz merhumun defin veya başka bir yere taşınması için destek sağlayabilir. Kaymakamlıklar ihtiyaç sahibi ailelere ve yetimlere destek sağlayabilir. Bu, cenaze masraflarını karşılamada ailelere destek olabilecek birçok kurum ve kuruluşun olduğu anlamına gelir.

Emekli Sandığı Ölüm Yardımı

5434 sayılı Emeklilik Kanunu'na tabi iken vefat edenler için, ayrıca bir cenaze yardımı ödeneği yapılması söz konusu olamaz. Buradan hareketle, bu vatandaşlar için de cenaze yardımı ödeneği farklı olmamaktadır. Emekli Sandığı ölüm yardımı için SGK İl Müdürlüklerine talepte bulunulur.

Tek fark, Emekli Sandığı Kanunu kapsamında yakınlara ödenen ölüm yardımının diğer sigortalılara verilen ölüm yardımından yüksek olmasıdır.

2023 yılında eşi veya çocuğu ölen memura ne kadar ölüm yardımı ödemesi yapılacak?

Devlet memurlarından: memur olmayan eşi ile aile yardımı ödeneğine müstehak çocuğu ölenlere en yüksek Devlet memuru aylığı (ek gösterge dahil) tutarında ödeme yapılmaktadır.  Buna göre 2023 ocak temmuz döneminde memurun eşinin veya bakmakla yükümlü olduğu çocuklarının ölmesi halinde memura 4.199,99 TL  ölüm yardımı ödemesi yapılacaktır.

2023 yılında memurun ölmesi halinde memurun varislerine ne kadar ölüm yardımı ödemesi yapılacaktır?

Memurun ölümü halinde sağlığında bildiri ile gösterdiği kimseye, eğer bildiri vermemiş ise eşine ve çocuklarına, bunlar yoksa ana ve babasına, bunlar da yoksa kardeşlerine en yüksek Devlet memuru aylığının (ek gösterge dahil) iki katı tutarında, ölüm yardımı ödeneği verilir. Buna göre memurun ölmesi halinde 2023 ocak  temmuz döneminde memurun yakınlarına 8.239,99  TL ödeme yapılacaktır. 

Ölüm Yardımı Şartları

Sosyal Güvenlik Kurumu, yalnızca belirli kriterleri sağlayanlara ölüm yardımı sağlamaktadır. Aşağıda sıralanan koşullardan biri nedeniyle hayatını kaybedenlerin aile üyelerine ölüm yardımı sağlanmaktadır.

  • İş kazasında hayatını kaybedenler
  • Meslek hastalıklarından ölenler
  • Kalıcı engelliler gelir elde ediyor
  • Yaşlılık aylığı alanlar
  • Maluliyet aylığı alanlar
  • Geçen yıl yaşlılık, malullük veya ölüm sigortası için prim ödenen kişiler (*)

*Birinin öldüğü anda sigortalı olması gerekli değildir. Bu yardımdan yararlanabilmek için tüm koşulların karşılanması gerekir. Ölüm günü SGK’lı olmak yeterlidir.

Ölüm Yardımını Kim Teslim Alır?

Ölüm yardımı, ölenin birinci derece yakını tarafından alınabilir. Hak sahipleri arasında öncelik eştir. Ölenin eşi yoksa çocuklara ölüm yardımını alabilir. Çocukları yoksa anne ve babalarına ölüm yardımı ödeneği ödenebilir.

Ölenin anne ve babası bulunmazsa kardeşlere ölüm yardımı ödenir. Kişinin yakınları, yakınları yoksa ölüm yardımına başvurabilirler. Ölen kişinin yakını yoksa, esnek koşulların amacı olan sosyal devlet ilkesi gereğince masrafları belgeleyen kişiye ölüm yardımı ödeneği yapılabilir.

Bu nedenle yardımı kimlerin alabileceği sorusu olabildiğince geniş kapsamda ele alınmıştır. Ölüm yardımının temel amacı, cenazenin sosyal devlet ilkesinde belirtilen usul ve esaslara uygun olarak defnedilmesini sağlamaktır. Bu yardımla, ölen kişi kimsesiz dahi olsa, cenaze işlemleri sürecinin kesintisiz devam etmesi sağlanır.

Ölüm Yardımı Ne Kadar?

Her yıl, ölüm yardımı TÜFE'deki değişikliklere göre yeniden ayarlanır. 2023 yılı için vefat yardımı yaklaşık 1.700 TL olacaktır.

5434 sayılı Emekli Sandığı Kanunu kapsamına girenlerin aile fertlerine ödenecek ölüm yardımı, vefat eden sigortalının emekli aylığından az olamaz.

Ölüm Yardımı Nasıl Alınır?

Ölüm yardımı, hak kazandığınız tarihten itibaren beş yıl içinde Sosyal Güvenlik İl Müdürlüklerine internet üzerinden veya şahsen başvura yapılarak alınabilir.

Başvuru yaparken unutulmaması gereken bir şey var: Bazen Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü bir bireyin ölüm tarihini geç bildirim nedeniyle farklı alabilmektedir. Bu durumlarda başvuru sahibi, merhumun resmi ölüm belgesini dilekçesine eklemelidir.

Ölüm Yardımı Nasıl Alınır?

Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü'nde ölüm kaydı yapılmışsa, başvuruya ölüm belgesinin eklenmesi gerekli değildir.

Cenaze töreninden önce birinci derece yakınları tarafından da ölüm yardımı başvurusu yapılabilir. Ölen kişinin birinci derece yakını başvurmuyorsa öncelikle cenaze işlemlerinin tamamlanması gerekir. Daha sonra, ölüm enaze yardımı başvurusunda makbuz ve giderlere ilişkin belgeler yer almalıdır.

SGK Ölüm Yardımı Dilekçesi Örneği

Ölüm yardımı dilekçesi ile cenaze ödeneği almak isteyen vatandaşlar ilgili kuruma başvuru yapar. Ölüm yardımı alma konusunda dilekçeyi nasıl oluşturacağına dair çekincesi olanlar için örnek dilekçe arayışına hacet yoktur.

Çünkü, Sosyal Güvenlik İl Müdürlüklerinde dilekçe taslakları var. Cenaze yardımı talep eden vatandaşlara SGK İl Müdürlükleri yön göstermektedir. Yinede örnek ölüm yardımı dilekçesi görmek isteyenler buraya tıklayabilir.

Bu konuda çekincesi olan kişiler yine de E-Devlet üzerinden Ölüm Yardımı ve Dul/Yetim Aylığı Talep hizmeti başvurusunda bulunabilirler.

Ölüm Yardımı Sorgulama

Ölüm Yardımı Sorgulama

Ölüm yardımı sorgulama gerek SGK İl Müdürlükleri gerekse de E-Devlet üzerinden yapılabilmektedir. İnternetten sorgulayabilirsiniz.

Cenaze yardımı başvurunuzun durumunu online olarak kontrol etmek istiyorsanız, lütfen E-Devlet üzerinden SGK Bireysel Ödeme Sorgulama Hizmetini kullanınız. Bu bağlantı, başvurunuzun durumunu anında kontrol etmenizi sağlayacaktır.

Başvuru onaylanırsa ödeme her ayın 8-14'ü arasında Ziraat Bankası tarafından yapılacaktır. Başvurusu olumlu bulunanlar, belirtilen tarihlerde kimlikleri ile Ziraat bankasına başvurularını yapabilir ve ödemelerini alabilirler.

Editör: Haber Merkezi