Karar gazetesinde yer alan habere göre; asgari ücrete yapılacak zammın şimdiden netlik kazandığı, memurlarla memur emeklilerinin alacağı zammında belli olduğu iddia edildi.

Memur ve emeklilerle ilgili zamlarla ilgili haber yapan KARAR Gazetesi, enflasyon rakamları sonucunda asgari ücret zammının netleştiği iddiasını ortaya attı.

Ocak ayında maaşlara yapılacak zam oranının çıkacak olan enflasyon sonucuna göre belirleneceği yer alan haberde, enflasyonun %15.91 olması halinde ise esnaf emeklilerinin alacağı minimum maaşın 4197 TL’den 4865 TL’ye yükseleceği aktarıldı.

Aynı zamanda 2000 yılından önce emekliye ayrılan SKK'lıların da 4.687 lira olan maaşları 5432 lira olacak. Gelecek zamla birlikte asgari ücretlilerin maaşlarının ise 7.500 lirayı geçeceği düşünülüyor.

YENİ YILDA NE KADAR ZAM GELECEK?

Eylül ayının ikinci yarısında milyonlarca vatandaş yeni yılda yapılacak zammı merak etmeye başladı. 2023 yılında milyonlarca çalışanın maaşına da zam yapılacak. Ocak ayında maaşlarda güncelleme yapılırken Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nca belirlenecek yeni maaş ücreti 1 Ocak 2023 itibariyle yürürlükte olacak.

Yeni yılda maaşlara gelecek zamlar şimdiden merak konusu olurken, 2023 yılı Ocak ayında ortaya çıkacak enflasyona göre zam oranları da netleşecek. Yapılan tahminlerin doğru çıkması halinde 2022 senesinin 2. yarısında enflasyon oranlarının SSK ile BAĞ-KUR emeklisi Ocak zammına yüzde 15.91 olarak yansıması bekleniyor.

Enflasyon Ağustos ayında aylık bazda yüzde 1,46 arttı ve yıllık bazda yüzde 80,21 oldu. Böylece 2023 yılı Ocak ayında emekli ve memur maaşlarına yapılacak olan zam şimdiden kesinleşti. TÜİK verilerine göre ise tüketici enflasyonu ağustosta yüzde 80,21’e yükseldi. Resmi Gazete’de yayınlanan Orta Vadeli Programa göre de 2022 enflasyon hedefi yüzde 65 oldu. Ağustos ayı enflasyon verilerinin açıklanmasıyla maaşlara gelecek olan artış oranları kesinleşti. Ağustos ayında aylık bazda yüzde 1,46 artarken yıllık bazda yüzde 80,21 oldu.

Temmuz ve Ağustos ayında gerçekleşmiş olan enflasyon farkının yüzde 3.83 olduğunu belirten Vergi Uzmanı Muhammet Bayram, hem memurlar hem de emekliler için 2 aylık bir zam farkı olduğunu belirterek hala 4 aylık sürede enflasyonu tahmin etmenin zor olduğunu söyledi.

Memur ve emekli maaşlarına gelen zamlarla ilgili tahminlerde bulunan Vergi Uzmanı Muhammet Bayram şu açıklamalarda bulundu:

“Şu anda temmuz ve ağustosun gerçekleşmiş enflasyon farkları yüzde 3.83’tür. Hem memurlar hem de emekliler için 2 aylık bir zam farkı var. Ama hala 4 aylık sürede enflasyonu tahmin etmek biraz zordur. Ancak yine güncel verilere göre 6 aylık enflasyonun sene sonu itibarıyla enerji fiyatlarındaki baz etkinin azalacağı ve enflasyonun da gerileyeceği göz önünde bulundurularak yılın 2. 6 aylık döneminde enflasyonun yüzde 15’i geçmeyeceği yönündedir. Bu bir tahmindir ama gerçekleşen enflasyon şu anda temmuz ve ağustos ayları itibarıyla yüzde 3.86’dır. Diğer 4 aylık enflasyon açıklanınca net enflasyon farkı ortaya çıkacaktır.”

EMEKLİ MAAŞLARININ 7 BİN TL'YE KADAR YÜKSELMESİNİ BEKLİYOR

Hem memur maaşlarına hem de emekli maaşlarına yüzde 15'lik zam beklediğini belirten Bayram, “Gerçekleşen enflasyonun yüzde 15 olacağı belirlenirse eğer hem emeklilerin hem memurların en az yüzde 15’lik bir zam alacağını tahmin edebiliriz." dedi. Açıklamalarına devam eden Bayram, yüzde 15’lik enflasyon farkı dikkate alınırsa eğer, en düşük memur maaşı 9.105 TL’den 10.470 TL’ye, en düşük emekli aylığı ise 6.078 TL’den 6.990 TL’ye yükselmesi beklendiğini belirtti.