Kasım dönemine ait tüketici fiyat endeksi verileri Türkiye İstatistik Kurumu tarafından yayınlandı.

Memurlara Refah Payı Verilecek mi?

Memurlara refah payı verilecek mi? sorusuyla ilgili Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi öğretim görevlisi Tarkan Zengin, TRT Haber’de önemli açıklamalarda bulundu. Enflasyonun geçen yıldan başlayan yükseliş trendi hız kesmiyor. Geçen yıl Aralık ayında %13,58 gibi son yılların en yüksek enflasyon rakamı yaşanmıştı. Ocak ayında ise bu rakam 11.1 olmuştu.

Zam Verilme İhtimali Yüksek

Zengin şu anda görünen zam oranının %14-15 seviyelerinde olduğunu, çalışanlar için düşük kaldığını, dolayısıyla enflasyon üzerinde bir zam verilme ihtimalini yüksek gördüğünü kaydetti. Bunun adına refah payı diyebiliriz diyen Zengin, sosyal transferler de diyebiliriz. Onun üzerinde bir zam verilme ihtimalini ise kuvvetle muhtemel gördüğünü açıkladı.

3 Ocak'ta Belli Olacak!

Son 5 aylık rakamlar üzerinden yapılan enflasyon farkı değerlendirmelerini de hatırlatan Tarkan Zengin, Aralık ayı enflasyonuyla beraber 4 milyon civarında kamu görevlisi ile yaklaşık 1 milyon 380 bin emeklinin ve aynı zamanda sözleşmeleri 1 Ocak 2023 itibariyle yürürlük tarihi olan kamu işçilerinin zamlarının belli olacağını ifade etti. Neredeyse toplumun yarısını ilgilendiren ocak ücret artışlarının 3 Ocak itibariyle açıklanacağını hatırlattı.

Son 6 aylık tüfe oranlarına göre SGK ve BAĞ KUR emeklilerinin maaş zamlarının belirlendiğini söyleyen Zengin, geçen ay 4 aylık enflasyonunun %10.85 olduğunu, Kümülatifi olmadığı için şu anda o da 14 civarında civarında seyrettiğini, SGK ve BAĞ KUR emeklileri ile memurların da yine yaklaşık olarak %15 civarında toplam zam oranının gözüktüğünü dile getirdiği.

Çalışan kesime verilen enflasyona ait artışlarda, geriden takip edildiğinin altını çizen Öğretim Üyesi Zengin, Enflasyonun çalışanların satın alma gücünü azaltan etkisinden sonra, ücretleri dengelemeye gidildiğini, Yeni ekonomi modelinin üretim-istihdam odaklı olmasından da kaynaklı yine ilave zamların verilebileceğini aktardı.

Editör: Haber Merkezi