2023’e sayılı günler kala milyonlarca çalışanın merak ettiği asgari ücret 2023’de ne kadar olacak? sorusu gündemdeki yerini koruyor. Diğer taraftan Asgari Ücret Tespit Komisyonu ikinci toplantısını tamamladı. Toplantı öncesinde Çalışma Bakanı Vedat Bilgin uzlaşmaya dikkat çekti.

Öte yandan asgari ücrete yapılan zam kamu çalışanları başta olmak üzere kamu işçilerinin de çeşitli ücretlerinde artış sağlıyor. 2022 yılında önce % 50 ardından % 30 artış yapılan asgari ücrette yeni zam oranı bu ay içerisinde belli olacak.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin ise asgari ücret zammıyla ilgili geniş bir uzlaşma ile artışı gerçekleştireceklerini ümit ettiklerini söyleyerek Türkiye’nin karşılaştığı sorunları çözebilecek iradeye sahip olduğunu dile getirdi.

Asgari Ücret Ne Kadar Olacak?

Merkez Bankası’nın Kasım ayına ait piyasa katılımcıları anketinde yıllık enflasyon beklentisi %68.06 olarak tahmin edildi. Bu rakam baz alındığında yıllık net asgari ücret tutarı 7.148 TL olarak hesaplandı.

Öte yandan hem yıl sonu enflasyon beklentisi hem de son 5 yıl kıstası dikkate alındığında asgari ücrete yapılması gereken zam enflasyonun üzerinde gerçekleşiyor.

Merkez Bankası “Piyasa Katılımcıları Anketi” sonucuna göre 2023 asgari ücret zam tahmini yapıldığında;

Asgari Ücret Ocak Zammı %46.96 oranında artışla Net Ücret Beklentisi 8083,50 TL oldu.