2018, 2021 yılları ile en son 2022 Mart ayında sağlık çalışanlarına daha önce vaat edilmesine rağmen herhangi bir iyileştirme yapılmamasını hatırlatan bir paylaşım sosyal medyada viral oldu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 24 Mayıs 2018 tarihinde ak partinin seçim beyannamesini açıkladığı basın toplantısında; "Şimdi önemli bir konuya geliyorum. Bu vesileyle, polis, öğretmen, hemşire ve din görevlilerimize bir müjde vermek istiyorum. Polislerimizin öğretmenlerimizin hemşirelerimizin din görevlilerimizin ve diğer idarecilerimizin emeklilik ek göstergelerini 3600’e çıkaracağız. Buradaki adaletsizliği inşallah gidermiş oluyoruz." demişti. 

Sağlık personeli Ocak maaşı (TL)
Sağlık Teknisyeni 0/1 5058 + 487 = 5545
Hemşire 0/1 5397 + 487 = 5884
Sağlık Teknisyeni 1/4 6498 + 487 = 6985
Sağlık Memuru 1/4 5908 + 487 = 6395
Uz. Ebe 1/4 5691 + 487 = 6178
Biyolog 2/1 6152 + 487 = 6639
Hekim 7/2 6208 + 487 = 6695

Bugün itibari ile hükümetin henüz somut bir adım atmadığını gören sağlık çalışanları, yetkili makamlardan yapılan açıklamaların niyetin ötesine geçemedinin farkında. Adeta sağlık hizmeti verilemez hale getirilen çalışma koşullarının sürdürülemez olduğu defaatle belirtilmesine rağmen mağduriyetler her geçen gün artarak devam ediyor.

OYALAMA VAATLERİ DEĞİL, HAKKI OLANI İSTİYOR

Emeğinin karşılığını bir türlü alamayan sağlık çalışanı, her geçen gün umutsuzluğa sürüklenirken tüm bu yaşananların sorumlusunun ise yıllardır uygulanan yanlış politikalar ve görmezden gelinen SORUNLAR olduğu biliniyor. Hayata adanmış bir mesleğin onurlu mensupları, adeta alınterlerinin gasp edilmesine, her geçen gün kötüleşen çalışma koşullarına, bölük pörçük parça parça verilen ücretlera maruz bırakılmaya devam ediliyor. Sağlıkçının artık tek bir gün bile boş vaatlere tahammülü kalmamış durumda. Öteden beridir oyalama vaatleriyle ötelenen çalışan yalnızca hakkı olanı istemektedir.

PANDEMİDEN ÖNCEDE AYNIYDI

Pandemiden önce de zor şartlar altında çalışan sağlıkçılar, Pandemi ile birlikte yoksulluk sınırının altında kalan ücretlerle var gücüyle hayat kurtarmaya devam etti. Tüm bu özverili çalışmasının karşılığında ise artan hayat pahalılığı sonucu yoksulluk sınırının altında maaşlara mecbur bırakıldı. Her an şiddet tehlikesi ile karşı karşıya kalan sağlıkçılar evlerine düşen ekonomik yangının bir an önce çözülmesini bekliyor.

SAĞLIK PERSONELİ SAHİPSİZ!

Sağlık personelinin sahipsizliğinin başka bir göstergesi de şudur: 2018 yılında aynı yasa ile yıpranma hakkı verilen gardiyan memurlarına özel madde sayesinde, geriye dönük yıpranma haklarını 2008 yılından itibaren kullanabilmeleridir. Sağlıkçıya asla olmaz denilen, diğer memurlara bal gibi olabilmiştir!

SAĞLIKÇI LAF DEĞİL, İCRAAT BEKLİYOR

Sağlık çalışanlarını oyalamak adına sosyal medya hesaplarından paylaşımlar yapan yetkililer, bu mesajları bırakmalı, bir gün dahi geciktirmeden sağlık çalışanının hakkını vermelidir. Sanki çok şey yapılmış gibi basına yalan yanlış haberlerin servis edilmesi de sonlandırılmalıdır. Kısaca sağlık çalışanı laf değil icraat bekliyor. Çalışanlar alkışa doymuştur, boş vaatlere karnı toktur ve artık hakkı olanın verilmesini istemektedir.

MAAŞLAR TEK KALEMDE ÖDENMELİDİR

39 farklı meslekten 1 milyonu aşkın sağlık çalışanının tamamını kapsayacak iyileştirme düzenlemesi Türkiye Büyük Millet Meclisi gündemine acilen getirilmeli, maaşlar tek kalemde ödenerek asgari yoksulluk sınırı olarak tek ücret politikası belirlenmelidir.