Doktorundan hemşiresine, polis memurundan bekçisine kadar tüm memur ve emeklilerin gözü 2023 Ocak döneminde yapılacak maaş zammına çevirilmiş durumda. Memurlara toplu sözleşme zammına ilaveten enflasyon farkı da eklenerek maaş zammı hesaplaması yapılıyor. Ancak memur maaşları enflasyona yenik düşmüş durumda.

Merkez bankası tarafından piyasa katılımcılarının değerlendirdiği Aralık ayı enflasyon tahmini sonuçları kamuoyuyla paylaşıldı. Peki 2023 ocak memur zammı ne kadar olacak? Memur maaş zammı ne kadar olacak?

2023 Memur Zammı Toplu Sözleşme

2023 memur zammı toplu sözleşme protokolünde yer alan oran %8 olarak belirlenmişti. Yetkili konfederasyon ile hükümet arasında yapılan toplu sözleşme protokolüne göre 2023 ocak dönemi memur toplu sözleşme zammı %8 olarak kabul edilmişti.

2023 Ocak Memur Zammı Tahmini

2023 ocak memur zammı tahmini hesaplamalarına geçmeden önce TÜİK tarafından enflasyonun Temmuz’da %2,37, Ağustos’ta %1,46, Eylül’de %3,0, Ekim’de %3,54, Kasım ayında ise %2,88 olarak açıklandığını hatırlatmak istiyoruz.

Merkez Bankası tarafından ekonomistlere yaptırılan aralık ayına ait enflasyon beklenti tahmin sonucu ise %2,69 olarak belirlendi. Diğer taraftan Merkez Bankası’nın Kasım ayı enflasyon beklentisi ise %3,14 olarak açıklanmış ancak resmi enflasyon Kasım ayı için %2,88 olarak TÜİK tarafından duyurulmuştu.

Ocak Memur Zammı 2023 Tahmini

Ocak memur zammı 2023 tahmini hesaplarına geçecek olursak; Türkiye İstatistik Kurumu tarafından yılın ikinci yarısının 5 aylık dönemi için kümülatif enflasyon hesabının %14,03 olarak belirlendiğini vurgulamak gerekir.

Şayet aralık ayında da Merkez Bankası’nın piyasa katılımcıları anketine göre enflasyon %2,69 olarak hesaplanması durumunda kümülatif enflasyon ilk 6 ay için %17,097’ye ulaşmış olacak.

Bu sonuçla aralık ayı itibariyle kamu personeline ve işçilerine yapılacak olan enflasyon farkı %9,44 üzerinden hesaplanası yapılacak.

2023 memur zammı hesaplama

2023 memur zammı hesaplama detayına gelecek olur isek; 1 Ocak 2023 tarihinden geçerli olacak zam, toplu sözleşme zammı olan %8 oranına ilave enflasyon farkının da % 9,44 olması durumunda kümülatif zam oranı %18,19 olarak hesaplanacaktır.

2023 Memur Zammı Ne Kadar Olacak?

2023 memur zammı ne kadar olacak sorusunun cevabını merak edin memur ve memur emeklileri, aralık ayına ait merkez bankası enflasyon tahminine göre %18,19 olarak memur zammının hesaplanacağı öngörülmektedir.

Kamu çalışanları maaşlarına hatırı sayılır oranda zam beklerken yıllardır istedikleri zam bir türlü verilmedi. Merkez Bankası yıl sonu enflasyon tahminini yayınlamasının ardından memurların ne kadar enflasyon farkı alacağı konusunda tahmini hesaplar yapıldı. Merkez Bankası Piyasa Katılımcıları Anketi sonucuna göre enflasyon yıl sonunda %66.80 olacağı yayınlandı. Geçtiğimiz ay ise bu oran %68.06 seviyesindeydi.

Kamu çalışanları ise sosyal medya platformlarından seslerini duyurmaya çalışıyorlar. Diğer taraftan %2’lik sendika barajı kanun teklifi nedeniyle sendikaların da bu konuda somut zam teklifleri açıklanmış değil.

Memur ve emeklisine verilecek ocak zammı ise 3 Ocak 2023 tarihinde netleşecek.