Aylık katsayısının 1 Ocak 2023 tarihinden geçerli olarak artmasına bağlı olarak, memur yabancı dil tazminatı aylık miktarı da 100 TL'yi bulan tutarda arttı.

Memur Yabancı Dil Tazminatı 2023 

Memur yabancı dil tazminatı 2023 yılı maaş katsayılarının belli olması sonrasında arttı. Kamu personelinin A düzeyi yabancı dil tazminatları, B düzeyi yabancı dil tazminatları ve C düzeyi yabancı dil tazminatları belli oldu.

Memur Yabancı Dil Tazminatı Ne Kadar Oldu?

Yeni maaş katsayılarının belli olması sonrasında memur yabancı dil tazminatı ne kadar oldu sorusu cevap buldu. Kamu personellerine 1 Ocak 2023'den geçerli 30 Haziran 2023'e kadar geçecek sürede ödenecek memur yabancı dil tazminatı tutarlarını ziyaretçilerimiz için hesapladık.

Yabancı Dil Tazminatı Hangi Diller İçin Ödenir?

Yabancı dil tazminatı ödemesi, Almanca, Arapça, Arnavutça, Boşnakça, Bulgarca, Çince, Danimarkaca (Danish), Ermenice, Farsça, Fransızca, Gürcüce, Hollandaca (Dutch), İngilizce, İspanyolca, İtalyanca, Japonca, Korece, Lehçe, Macarca, Portekizce, Rumence, Rusça, Sırpça, Ukraynaca ve Yunanca  dillerini bilen kamu görevlilerine yapılır. Burada sıraladığımız yabancı dilleri bilme seviyelerine göre her ay bordro aracılığıyla yabancı dil tazminatı ödenmektedir.

Yabancı dil bilme seviyesi ise, ÖSYM’nin Almanca, Arapça, Fransızca, İngilizce ve Rusça dilleri için yılda en az iki kez, diğer diller için ise yılda en az bir kez yaptığı Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavı (YDS) ile belirleniyor. 

Yabancı Dil Tazminatı Hesaplanması

YAbancı dil tazminatı hesaplaması, Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavında (YDS) 70 ve üzeri puan alan kamu görevlilerine; aldıkları puan ve yabancı dil bilgilerinden görevleri sırasında yararlanma durumuna göre belirlenmiş olan gösterge rakamlarının aylık katsayısıyla çarpımı suretiyle bulunan tutarda, her ay yabancı dil tazminatı adı altında ödenmektedir. Yabancı Dil Tazminatı ödemesinden sadece damga vergisi kesilmektedir.

Kamu görevlilerinin yabancı dil bilgisinden görevleri sırasında yararlanılıp yararlanılmadığı, ilgili personeli atamaya yetkili amirin vereceği onayla belirlenirken; hakim ve savcılar, mülki idare amirleri, Dışişleri Bakanlığı meslek memurları, daire başkanı ve daha üst yönetim görevlerinde bulunanlar (Türk Silahlı Kuvvetlerinde yarbay ve daha üst rütbelerde bulunanlar), mütercim ve tercümanlar, üniversite öğretim elemanları ve öğretmenler için ise herhangi bir onaya gerek olmaksızın yabancı dil bilgilerinden görevleri sırasında yararlanıldığı kabul ediliyor.

Bilinen her yabancı dil için ayrı ayrı tazminat ödeniyor.

Yabancı Dil Tazminatı Ne Kadar Oldu? 2023 

2023 yılı ocak ayı itibariyle yabancı dil tazminatı ne kadar oldu sorusu için aşağıda detaylı bir tablo hazırladık. 2023 yılının birinci yarısı için geçerli olan memur aylık katsayısına göre, 1 Ocak - 30 Haziran 2023 döneminde yabancı dil tazminatının aylık net tutarları şöyle olacak:

PERSONEL YDS PUANINA GÖRE DİL TAZMİNATININ AYLIK NET MİKTARI
(A) Düzeyi
(96-100 puan)
(A) Düzeyi
(90-95 puan)
(B) Düzeyi
(80-89 puan)
(C) Düzeyi
(70-79 puan)
Yabancı dil bilgisinden yararlanılan  520,42 TL 387,35 TL 258,24 TL 129,12 TL
Yabancı dil bilen diğer personel 322,79 TL 322,79 TL 215,20 TL 107,60 TL

Yabancı dil tazminatı Ne kadar?

  • A Düzeyi 95-100 puan arası memur yabancı dil tazminat tutarı : 520.42 TL
  • A Düzeyi 90-95 puan arası memur yabancı dil tazminat tutarı: 387,35 TL 
  • B Düzeyi 80-89 puan arası memur yabancı dil tazminat tutarı: 258,24 TL 
  • C Düzeyi 70-79 puan arası memur yabancı dil tazminat tutarı: 129,12 TL
Hangi puanı alanlar hangi düzeyden yabancı dil  tazminatı alabilirler?

Kamu çalışanına yabancı dil tazminatı verilebilmesi için Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavı (YDS)’den en az A-B-C düzeyi 100-70 arası not alınması gerekmektedir. Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavından bu düzeyde not alan kamu çalışanları aldığı nota göre aşağıdaki cetveldeki gibi yabancı dil tazminatı göstergeleri belirlenir. 90-100 arasında puan alanlar (A) seviyesi 80-89 arasında puan alanlar (B) seviyesi 70-79 arasında puan alanlar (C) seviyesi 60-69 arasında puan alanlar (D) seviyesi 50-59 arasında puan alanlar (E) seviyesi

Yabancı dil puanı alanlar kaç yıl boyunca tazminat hakkından faydalanabilirler ?

Yabancı dil sınavları, sınavın yapıldığı tarihten itibaren beş yıl süreyle geçerli olup, bu sürenin bitiminde sınava girmeyenlerin yabancı dil seviyeleri bir alt düzeye indirilmesi ve (C) düzeyinde olanların yabancı dil tazminatları kesilmesi gerekmektedir