Memurların olmayan zamma tepkileri gecikmedi. En sert tepki ise Kamu Sen Genel Mali Sekreteri Osman Eksert'ten geldi. Numan Kurtulmuş'un Meclis'teki 'memura %30 zam kararı aldık' sözleri ise gelecek iki yılı kapsayan zamların toplamı olup olmadığı ise tartışılıyor. İşte detaylar...

ALİ YALÇIN CANLI YAYINDA KONUŞTU

Memur Sen Başkanı Ali Yalçın NTV'de memur zammına ilişkin açıklamalarda bulundu. Ali Yalçın şunları söyledi:

- Dün yapılan açıklamalar, memurlara yüzde 30-35 zam şeklinde başlıklar atılmasına neden oldu. Buradaki rakam 2022 ve 2023 toplam artışı ifade etmektedir ancak yüzde 30-35 gibi algılandı.

- Bizim oradaki temel yaklaşımımız çok net. Toplu sözleşme yürürlüğe girmeden önce ek protokol ile ek bir zam istiyoruz.

- Dolardaki, kıymetli madenlerdeki, market ürünlerindeki hareketlilik dikkate alınmayacak bir hareketlilik değil. Memurun alım gücü düştü.

- Asgari ücret tartışmalarının devam ettiği bir süreçteyiz. Bu tartışmaları geride bıraktıktan sonra memura Ocak'tan geçerli olmak üzere enflasyon farkının üzerinde bir ek zam yapılmasını istiyoruz. Bakanlık da bunu ifade etti. Ama aşırı ham hayallere kapılmak doğru olmaz. Biz, toplu sözleşmeden sonra aradaki hareketlilik dikkate alınmalı ve memurun alım gücü yükseltilmeli diyoruz .

- Enflasyonu yansıtmak alım gücünü artırmıyor, bir ilave iyileştirmeye ihtiyaç var bu da kapsayıcı olmalı, sadece bir meslek grubunu kapsamamalı.

NUMAN KURTULMUŞ NE DEMİŞTİ

AK Parti Genel Başkanvekili Numan Kurtulmuş, “Tüm memur ve emeklilerinin maaşlarını yüzde 30-35 seviyelerinde arttırma kararı aldık” dedi.

MALİ SEKRETER EKSERT, ÇOK SERT ÇIKMIŞTI: ALGI YAPIYORLAR

Türk Büro Sen Genel Başkanı ve Kamu Sen Genel Mali Sekreteri Osman Eksert memur zammına ilişkin çarpıcı açıklamalarda bulundu.

'MEMURA YÜZDE 30 ZAM ALGISI'

Memurlara 2022 yılında % 30-35'lik oransal artışların gerçeği yansıtmadığını ve bunun bir algı operasyonu olduğunu söyledi. Memurlara iki yıl için verilen oransal artışın bir yıl için kazanılmış hak olarak savunmanın 'zavallılık' olduğunu ifade etti.

Eksert açıklamasının sonunda memurlar için 1000 TL seyyanen zam ve %3 refah payı taleplerini yeniledi.

İşte Kamu Sen Genel Mali Sekreteri Osman Eksert'in o açıklamaları;

"1- Bilindiği üzere memur ve memur emeklilerinin maaş artışları toplu sözleşme ile 2 yıl geçerli olmak üzere belirlenir.

2-Memurlarımıza 2022 ve 2023 yıllarında yapılacak oransal artışların kamuoyuna sadece 2022 yılında %30-35’lik bir oransal artış gibi sunulmaya çalışılması tamamen kamuoyunu yanıltmak üzere yetkili ama hiç bir etkisi olmayan konfederasyon tarafından yapılan bir algı operasyonudur

3-Toplu sözleşmede memurun haklarını her zaman ki gibi masada bırakan, algı operasyonu ile memurlarımızı ve kamuoyunu yönlendirmeye çalışanlar keşke aynı kararlılığı memurlarımızın haklarının korunması için de gösterebilseydiler.

4-2 yıl için geçerli olacak oransal artışları 1 yıl için kazanılmış hak gibi savunmak, zavallılıktır.

5-Biz tüm memurlarımıza ve memur emeklilerimize 1000 TL seyyanen zam ve %3 refah payı talebimizi bir kez daha buradan haykırıyoruz."

2022 Merkezi Yönetim Bütçe ve 2020 Kesin Hesap Kanun teklifi görüşmeleri başladı. AK Parti Grubu adına Genel Başkanvekili Numan Kurtulmuş ve Genel Başkan Yardımcısı Nurettin Canikli konuşma yaptı.

Kurtulmuş, Türkiye'nin 2013 yılının Mayıs ayından beri yönelmiş olduğu ekonomi politik bir yol olduğunu söyleyerek, “Sadece bugünün değil, 2013'te ne oldu? 2013'te Türkiye ekonomisi tarihi dip noktası olan yüzde 4,5'lik bir faiz oranına ulaştı. Faiz oranlarının bu kadar düşmesine paralel olarak Türkiye'nin sırtında yaklaşık elli yıldır duran IMF yükünü Türkiye Mayıs'ta kenara koyarak yoluna devam etti. O tarihlerden bu yana reel ekonomiye önem veren, üretimi önceleyen, ihracatta ve küresel rekabette ürünleri ve markalarıyla yer almak isteyen güçlü büyük Türkiye idealini ekonomi politik alanda da güçlendirmeye başladık. Geçmiş dönemlerde uygulanan ve neoliberal tezlerin acımasızca dikte ettirdiği zenginin rekabeti, fakirin sefaleti üzerine oturan neoliberal tezler 2013'ün Mayıs ayından itibaren terk edilmeye başlandı” ifadelerini kullandı.

MEMUR VE EMEKLİLER İÇİN ZAM KARARI
Kurtulmuş, vatandaşların nelerden etkilendiğini bildiklerini söyleyerek, “Tüm memur ve emeklilerinin maaşlarını yüzde 30-35 seviyelerinde arttırma kararı aldık. Çünkü doktorlar için geçen hafta almıştık. Bunu da genişleterek yolumuza devam ediyoruz. Ayrıca sadece doktorlara değil, sağlık çalışanlarımıza bunu teşmil ederek yolumuza devam ediyoruz. Sadece çalışanlara değil, emeklilere de bunları vererek yolumuza devam ediyoruz. Bu milletin imkanlarını bu milletin insanlarına, bu helal bütçede oluşan paylardan bir kısmı ayırarak milletimize bunları veriyoruz” dedi.

ASGARİ ÜCRET

Asgari ücret ile ilgili olarak da Kurtulmuş, “Memura verilen zamma ilave olarak Türkiye'de şu anda devam eden asgari ücret görüşmelerinin sonunda, bu anlamda milletimizin asgari ücretlerini de hakkaniyet seviyesinde bir asgari ücret olarak belirleyecek ve kamuoyuyla paylaşacağız” şeklide konuştu.

Canikli ise, 2021 yılında 100 milyardan fazla kaynağın mahalli idarelere aktarıldığını belirterek, en fazla kaynağın İstanbul Büyükşehir Belediyesine aktarıldığını ifade etti. Canikli, “İstanbul Büyükşehir Belediyesi 1 Temmuz 2019 ile 21 Kasım 2021 arasında toplam 11 bin 415 ihale yapmış. Bu ihalelerin bin 624 tanesini açık ihale yöntemiyle gerçekleştirmiş. 9 bin 791 kapalı, pazarlık veya davetiye yöntemiyle yapılmış. Ancak açık ihale yöntemiyle yapılan bin 624 ihalenin, 804 tanesini belediyenin şirketleri almış” ifadelerini kullandı.

İstanbul Büyükşehir Belediyesinin 26 Kasım 2019 tarihinde otobüs bakım ve onarım ihalesi yaptığını kaydeden Canikli, “23 bin 427 km otobüs bakım hizmeti ihalesi. İhaleye dört firma katılıyor. Yaklaşık maliyet 41 milyon 934 bin TL. İhale bedeli 41 milyon 231 bin TL. İki geçerli teklif var. Ulaşım İç ve dış ticaret 41 milyon 231 bin TL teklif vermiş. Otokar 60 milyon TL. Dört firma katılmış, maliyetin aynısı olan firmaya verilmiş. 9 Şubat 2021 tarihli ihale. 51 bin kilometre otobüs bakım ve onarım ihalesi. Yaklaşık maliyeti 271 milyon TL. İhale bedeli 262 milyon TL. Ulaşım İç ve Dış ticaret maliyetine yakın rakam veriyor ve ihaleyi alıyor” diye konuştu.

Editör: Haber Merkezi