Sendika üyesi olan memurlara ödenen toplu sözleşme ikramiyesi 375 sayılı KHK’nın ek 4. maddesi gereğince yapılan bir ödeme türüdür.

Memur Toplu Sözleşme İkramiyesi 2023

1 Ocak ile 30 Haziran 2023 dönemi aylık kat sayı 0,417 olarak belirlendi. Toplu sözleşme protokolüne göre 2119 göstergenin aylık katsayı ile çarpılması sonucunda oluşacak tutar memurlara üç ayda bir toplu sözleşme ikramiyesi olarak verilmektedir.

Toplu sözleşme ikramiyesi ile ilgili altıncı dönem toplu sözleşme protokolünde yer alan madde şu şekildedir:

"Madde 23- (1) 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin ek 4 üncü maddesinde yer alan "üyelik ödentisi kesilen kamu görevlilerine" ibaresi, "kamu görevlisi sendikasının kurulu olduğu hizmet kolundaki sendika üyesi olabilecek toplam kamu görevlisi sayısının en az %1'inden fazla sendika üyesi kaydeden sendikalara üyelik ödentisi kesilen kamu görevlilerine" şeklinde, "kırkbeş Türk Lirası" ibaresi "2119 gösterge rakamının memur aylık katsayısıyla çarpımı sonucu bulunacak tutarda" şeklinde uygulanır.

Memur Toplu Sözleşme İkramiyesi Nasıl Hesaplanır?

Toplu sözleşmede kararlaştırılan 2119 göstergesinin memur aylık kaç sayısı ile çarpılması sonucu bulunmaktadır.

Toplu sözleşmenin 23. maddesi gereğince 1 Ocak 2023 tarihinden itibaren 375 sayılı KHK ek dördüncü maddesi gereğince ödeme yapılmaktadır.

Ek dördüncü maddesi şu şekildedir:

“"25/6/2001 tarihli ve 4688 sayılı Kamu Görevlileri Sendikaları Kanunu hükümleri uyarınca kamu görevlileri sendikalarına üye olup, aylık veya ücretinden kamu görevlisi sendikasının kurulu olduğu hizmet kolundaki sendika üyesi olabilecek toplam kamu görevlisi sayısının en az %1'inden fazla sendika üyesi kaydeden sendikalara üyelik ödentisi kesilen kamu görevlilerine ocak, nisan, temmuz ve ekim aylarında aylık veya ücretleri ile birlikte 2119 gösterge rakamının memur aylık katsayısıyla çarpımı sonucu bulunacak tutarda toplu sözleşme ikramiyesi ödenir." şeklinde uygulanacaktır.”

Sendikalı Memura 883 TL Ödenecek

Yukarıda hesaplamasının nasıl yapıldığını açıkladığımız toplu sözleşme ikramiyesi 1 Temmuz’dan geçerli memur aylık katsayısının değişmesi ile artış gösterdi. 2119 gösterge rakamı ile aylık kaç sayının çarpılması sonucu 2023 Ocak dönemi için toplu sözleşme ikramiye tutarı 883 TL olarak belirlendi.

Toplu sözleşme ikramiyesi

  • 2023 yılının ilk altı ayı için: 2119*0,417 = 883 TLdir.
  • 2023 yılının ikinci altı ayı: 2119*0,=  TLdir.

Toplu sözleşme ikramiyesi hangi aylarda ödenir?

375 sayılı KHK'nin ek 4. maddesi gereğince, toplu sözleşme ikramiyesi, sendikalara üyelik ödentisi kesilen kamu görevlilerine; ocak, nisan, temmuz ve ekim aylarında ödenmektedir.

Toplu sözleşme ikramiyesi nedir, kimlere ödenir?

Toplu sözleşme ikramiyesi, memur sendikalarına üye olan kamu personeline 3 ayda bir verilen bir ödemedir. 6. dönem toplu sözleşmede alınan karar gereğince toplu sözleşme ikramiyesi, hizmet kolunda yüzde 1 örgütlenen sendika üyelerine verilecekti. Ancak Danıştay'ın toplu sözleşmedeki bu düzenlemeyi iptal etmiştir.