Memurlara Ödenen Sendika Parası Arttı!

Kamu görevlilerinden sendika üyesi olanlara üçer aylık dönemlerde ödenen Toplu Sözleşme İkramiyesinin miktarı 2023 yılında arttı.

Aylık katsayısının 1 Ocak 2023 tarihinden geçerli olarak %25 ( enflasyon farkı dahil ) oranında artması nedeniyle,  aylık katsayısı esas alınarak miktarı belirlenen Toplu Sözleşme İkramiyesi de artacak.

Toplu Sözleşme İkramiyesi 2023

Sendika ikramiyesi olarak da adlandırılan “toplu sözleşme ikramiyesi”nin kimlere, ne zaman ve ne miktarda ödeneceği, 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile belirlenmiştir.

KHK’daki belirlemeye göre;

*Kamu görevlileri sendikalarına üye olmaları nedeniyle aylık veya ücretlerinden üyelik ödentisi kesilenlere toplu sözleşme ikramiyesi ödeniyor.

*İkramiye ödemesi her yılın Ocak, nisan, temmuz ve ekim aylarında aylık maaşla birlikte yapılıyor.

*Kapsamdaki her personele aynı miktarda ikramiye ödeniyor.

*KHK hükümleri gereği brüt 45 TL olan ikramiye miktarı; 2 nci dönem toplu sözleşme hükümleri gereği 2015 yılında brüt 60 TL olarak ödenmiş, 3 üncü ve 4 üncü dönem toplu sözleşmeler ile 5 inci dönem toplu sözleşme (Kamu Görevlileri Hakem Kurulu Kararı) hükümlerine istinaden ise “750 gösterge rakamının memur aylık katsayısıyla çarpımı sonucu bulunan tutara” yükseltilmiştir.

*İkramiyenin brüt tutarından damga vergisi kesiliyor.

Toplu Sözleşme Desteği Nedir?

4688 sayılı Kamu Görevlileri Sendikaları ve Toplu Sözleşme Kanunu Hükümleri uyarınca kamu görevlileri sendikalarına üye olup, aylık veya ücretinden üyelik ödentisi kesilen kamu görevlilerine Ocak, Nisan, Temmuz ve Ekim aylarında aylık veya ücretleri ile birlikte 750 gösterge rakamının memur aylık katsayısı ile çarpılması sonucunda bulunacak tutarda toplu sözleşme desteği yapılır. 750 Gösterge Rakamı X 0,417 Memur Maaş Katsayısı= 312,53 TL (Üç ayda bir bu tutar ödenecek) 

Toplu Sözleşme İkramiyesi Nedir?

Kamu görevlileri sendikasının kurulu olduğu hizmet kolunda sendika üyesi olabilecek toplam kamu görevlisi sayısı en az %2’sini sendika üyesi olarak kaydeden kamu görevlileri sendikalarına üye olup, aylık veya ücretinden üyelik ödentisi kesilen kamu görevlilerine ise Ocak, Nisan, Temmuz ve Ekim Aylarında aylık ve ücretleriyle beraber 2119 gösterge rakamının memur aylık katsayısıyla çarpımı sonucunda bulunacak tutar toplu sözleşme ikramiyesi olarak ödenir. 2119 Gösterge Rakamı X 0,417 Memur Maaş Katsayısı= 883 TL (Üç ayda bir bu tutar ödenecek)

2023 Ocak ve Nisan aylarında ödenecek ikramiye

Bu yıl Ocak ve Nisan ayı maaşları ile birlikte sendika üyesi kamu görevlilerine net “883 TL” olarak ödenecek olan sendika ikramiyesinin miktarı 1 Ocak 2023 tarihinden itibaren artmış oldu.

Aylık katsayısının 2023 yılının ilk altı ayı için %25 oranında artması nedeniyle, (enflasyon farkı artışı dahil edildi) toplu sözleşme ikramiyesi miktarındaki artış da aynı dönem için %25 oranında olacak.

Buna göre, sendika üyesi kamu görevlilerine 2023 yılının Ocak ve Nisan aylarında, her defasında “883 TL” ikramiye ödemesi yapılacak.