Tüm kamu çalışanları yetkili konfederasyon ile işveren heyetinin toplu sözleşme masasında kararlaştırılan ve sonraki iki yılı kapsayan kararlara göre zam almaktadır. 6. Dönem Toplu Sözleşme Görüşmeleri de bu kapsamda 3 Ağustos 2022 günü başlamış ve 22 Ağustos günü imzalanan sözleşme ile memurun 2022-2023 yıllarındaki zam oranları belli olmuştu. Sözleşmenin imzalandığı tarihten beri bu sözleşmenin memuru sefalete sürükleyeceğini sürekli ifade etmemize rağmen, yetkili sendika memur kazandı diyerek memuru aldatmaya çalışmış, hala da bu tutumuna devam etmektedir.

Bilindiği üzere 6. Dönem Toplu Sözleşme Masasından çıkan sonuca göre memur, 2022 yılı için %5+7, 2023 yılı için %6+8 ve enflasyon farkı şeklinde zam alacaktı. Ülkemizde sonbaharda dövizde yaşanan hareketlilik, enflasyonun hızlı bir yükseliş eğilimine girmesi nedeniyle Ocak ayında memura %5’lik zamma ilave olarak %2.5 daha zam yapılmıştı. O günlerde, memurun alım gücünü en azından eski seviyesine getirilebilmesi için en az 3 bin TL seyyanen zam ve oransal zammın verilmesi gerektiğini söylemiştik, bugün haklılığımız daha net ortaya çıkmıştır.

Her gün her şeye zam gelirken memurun altı ayda bir küçük oransal zam alması maaşları eritmiş, memuru zorunlu ihtiyaçlarını bile karşılayamaz hale getirmiştir. Ocak ayında alınan %7.5 zammın üzerine 4. Ayda %24,2 enflasyon farkı oluştu. Ekonomistlerin görüşlerine bakıldığında Mayıs ve Haziran aylarında da Nisan ayı enflasyon oranı dolaylarında enflasyon gerçekleşecektir. Bu duruma bir an önce çare bulunarak memurun kayıpları telafi edilmesi gerekmektedir. 

Memurların 2022 yılı ikinci dönem zamları Temmuz ayında yansıtıldığından, buradan önemli bir konuya dikkat çekmek istiyoruz.

Kurban Bayramının 9 Temmuzda olması nedeniyle memurlara o ay yüksek ihtimal erken maaş ödemesi yapılacaktır. Memur maaş zam oranları enflasyon oranlarının açıklanacağı 3 Temmuzdan önce belirlenme ihtimalinin olmaması, ekonomideki dalgalanmadan kaynaklı yüksek enflasyon nedeniyle memurlara ek zammın kaçınılmaz olması nedeniyle Temmuz ayı zammının zamanında maaşlara yansıtılma ihtimali görünmemektedir. Geçtiğimiz ocak ayında olduğu gibi Temmuz ayında da memur maaş zam farkını bayramdan en az 15 gün sonra ya da Ağustos ayı maaşları ile birlikte alacaktır. Bu nedenle hem memuru şu günlerde düştüğü duruma çare olmak hem de bayram ikramiyesi bile alamayan memurun maliyeti yüksek olan Kurban Bayramı öncesi Temmuz ayında düşük maaş almaması için Temmuz ayında maaşlara yansıtılacak olan zam ve enflasyon farkının ilk beş aylık kısmının Haziran ayı maaşlarında yansıtılmasını talep ediyoruz.

Yüksek enflasyon nedeniyle alım gücü düşen memur için görüşülecek ek zam ve Temmuz ayı enflasyonu da Temmuz ayı içerisinde karara bağlanarak maaşlara yansıltılmalıdır. Bugünden çalışmalar başlatılmalı ki memur yarın geç olmasın.

Mevcut durumda Ocak ayı maaşına göre %24,2 oranında maaşları eriyen memurun ay sonunu bile getirmekte zorlanırken, Kurban Bayramına bu düşük maaşlar ile girmesi büyük sorunlara neden olacağını bir kez daha ifade ediyor, yüksek enflasyon dönemlerinde eşel-mobil sisteminin ne kadar gerekli olduğunu görüyoruz.

Editör: Haber Merkezi