KRİTİK GÜN BUGÜN

3 Ocak Pazartesi SAAT 10 itibariyle Aralık ayı enflasyon verilerinin açıklanması bekleniyor. Açıklanan enflasyon ve sözleşme zammıyla birlikte memurların maaşlarına yapılacak olan zam miktarı kesinleşecek. Uzmanlara göre Aralık ayı enflasyonunun 8.45 cıkması bekleniyor. Bu orana göre memur ve emekli maaşlarına yüzde 20'ye yakın bir zam beklentisi oluşuyor.

Enflasyon farkı ve sözleşme zammına ek olarak memurlar ek bir zam talep ediyor. Konuyla ilgili Memur-Sen çalışma yürüttüğünü söylese de henüz net bir miktar ve ne zaman yapılacağıyla ilgili bilgi söz konusu değil. Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Beştepe'de görüşen Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, çalışmalarını yürüteceklerini ve ek bir refah payı için anlaşacaklarını dile getirse de henüz açıklama yapılan birşey yok. Memur zamlarının açıklanmasına 1 gün kalmışken hala sessizliğini koruyan sendika'nın en geç yarın açıklama yapması bekleniyor. Kaldırılan gelir vergisi kesintisi ise memurlar için çok büyük bir şey ifade etmiyor. Çünki sözleşmeli memurlarda bu miktar artarken kadrolu memurlarda azalmış durumda. Hatta bazı gelir uzmanları bunun bazı memurların zararına olduğunu bile söylüyor.

KULİSTEN SIZINTI

İktidara yakın kaynaklar memur ve emeklilerin refah payı olarak bir zam alacağını belirtiyor. Bu zam miktarının ise %3 ila %5 arasında olduğunu ifade ediyorlar. Ankara kulislerinde konuşulan bu bilgilere göre memur maaşlarına sözleşme ve enflasyon farkı ile birilikte refah payı da eklenince maksimum yüzde 25'lik bir zam gelmesi bekleniyor. Bu zam miktarının ise ne memurları ne de memur emeklilerini memnun edeceği düşünülmüyor. Hali hazırda asagari ücrete yüzde 50 bir zam yapılmış olması memurlara da benzer oranda zam yapılmasını istemeleri için geçerli bir sebep gibi görünüyor. Yarın enflasyon verileriyle birlikte net memur maaş zamları ile karşınızda olacağız.