3600 ek gösterge çalışmalarının mayıs ayı içerisinde tamamlanacağı yönünde açıklama yapan Çalışma Bakanı Vedat Bilgin, hiyerarşik yapı ekseninin bütüncül bir çalışma içerisinde 3600 ek gösterge de kademeli geçişin değerlendirilerek 2022 yılı bitmeden meclisten geçirileceğini duyurmuştu.

10 Mayıs tarihinde son toplantısını yapacak olan Çalışma Ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Hazine ve Maliye Bakanlığı Bürokratlarının 3600 ek gösterge taslağına son şeklini verecekleri belirtildi. Kapsamlı bir şekilde ele alınarak değerlendirilen taslak çalışmalarının mayıs ayında kamuoyuyla paylaşılacağı biliniyor.

MEMURU ENFLASYONA EZDİRMEYECEĞİZ

Bunun yanında Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın talimatıyla Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı geçtiğimiz gün yaptığı açıklamada emeklilerin ve memurların enflasyona ezdirmeyecekleri Sürpriz bir çalışmanın olduğu duyurulmuştu. Özellikle emekli memur maaşlarına yeni bir çalışmanın olduğu söyleniyor.

SOSYAL REFAH DÜZENLEMESİ ÇALIŞMASI

Çalışma Bakanı Bilgin, enflasyon üzerinden yapılacak bir hesaplama sonrası artış yapılacağına dair basına bilgi verirken, “ağırlıklı olarak sosyal refah düzenlemesi şeklinde bir çalışma yürütüyoruz. Enflasyon tahribatını önleyecek düzeyde ki bu çalışmanın çok ciddi bir rahatlama sağlayacağını umuyoruz” ifadelerini kullandı.

Diğer taraftan Temmuz 2022 zam döneminde SSK başta olmak üzere Bağ-Kur ve emekli sandığı emeklilerine yönelik altı aylık süre için enflasyon kadar maaş zammı yapılacağı iddia edildi. Bununla beraber Çalışma Bakanı’nın açıkladığı sosyal refah düzenlemesi ile de yeni maaşlar için ek zamlar gündemde.

ENFLASYON BELİRLEYİCİ UNSUR OLACAK

Uzmanların belirttiği görüşlere göre maaş zammı hesaplamasında enflasyonun belirleyici unsur olacağı öne sürüldü. Nisan, mayıs ve haziran ayı enflasyon rakamlarının kamuoyuyla paylaşılması sonrası memur ve memur emeklilerinin alacağı zam büyük oranda netleşmiş olacak. Diğer taraftan Merkez Bankası’nın piyasa anketine göre altı aylık enflasyon oranının %34.62 olması bekleniyor.

Şayet beklenilen enflasyonun gerçekleşmesi durumunda; %34.62’lik bir zam yapılmış olacak.

EN DÜŞÜK MEMUR MAAŞI 8622 TL OLACAK

Yapılan hesaplamalara göre beklenen enflasyonun gerçekleşmesi durumunda en düşük memurun alacağı ücret ise 6429 TL’den 8622 TL’ye yükselmiş olacak. Buna ilaveten sosyal refah düzenlemesi zammının eklenmesi ile bu tutarın daha da yükselmesi bekleniyor.