Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesinde Öğretim Görevlisi olan Tarkan Zengin, temmuz - Aralık 2022 dönemi için memura verilecek zam oranı ile ilgili değerlendirmelerde bulundu.

MEMUR ZAM ORANI YÜZDE 35,64 CEPTE!

6. dönem memur toplu sözleşmesi protokolüne göre 1 Temmuz – 31 Aralık 2022 dönemi için % 7 memur zammının yanında ilk 5 aylık enflasyon farkının %28,14 olduğunu belirten Zengin, haziran ayı hariç olmak üzere enflasyon farkıyla beraber memur zammının şu an %35,64 olarak cepte olduğunu vurguladı.

MEMUR ZAM ORANI YÜZDE 40’A YAKIN

Merkez Bankası enflasyon tahminini değerlendiren Zengin, haziran ayı enflasyon tahmininin yüzde 3,77 olduğunu, eğer bu tahminin gerçekleşmesi durumunda memur ve kamu işçisine 2022 ikinci altı ayı için yüzde 40’a yakın bir zam verilmesi ihtimalinin yüksek olduğunu değerlendirdi.

BAĞ-KUR VE İŞÇİ EMEKLİSİDE YÜZDE 40 ZAM ALACAK

BAĞ-KUR ve SSK işçi emeklilerinin zam oranını da değerlendiren Öğretim Görevlisi Tarkan Zengin, TÜFE oranına göre zam aldıklarını, onların da %35,64’lük bir zammı ilk 5 ay itibari ile elde ettiklerini, Merkez Bankası’nın açıkladığı haziran enflasyon tahmini olan yüzde 3,77 beklentisinin gerçekleşmesi halinde emeklilerin de %40’a yakın zam alacağını söyledi.

EK BÜTÇE GEREKÇESİ MEMUR ZAMMI

Yaşlılık, engellilik, evde bakım, şehit yakını maaşlarının de %40’a yakın oranda arttırılacağını belirten Tarkan Zengin, genel çerçevenin değerlendirildiğinde 20 milyonu aşan bir kesimin maaşlarında yüzde 40’lık bir artış gerçekleşeceğini, dün itibari ile Meclis’e ek bütçe teklifinin sunulduğunu ve ek bütçenin meclise getirilmesi gerekçelerinde personel maaşlarına yapılacak zamların olduğunu söyledi.

ENFLASYON FARKI HARİCİNDE EK ZAM VERİLECEK Mİ?

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin’in asgari ücrete ek zam da dahil olmak üzere memur ve emeklisine ilave zamlarıda değerlendirdiğini belirten Tarkan Zengin, emeklilerde uygulanan 2500 TL’lik taban maaşın arttırılacağını, 3500 ila 4000 TL civarına çıkarılmasının değerlendirildiği aktardı. Yüzde 40 enflasyon farkıyla oluşan memur zam beklentisinin üzerinde ek zam verilmesinin de masa da değerlendirilen başlıklar arasında olduğunu söyleyen Tarkan Zengin, Ocak ayında yapılan %2,5’luk ek zam uygulamasını hatırlattı.

OCAK 2023’DE 3600 DÜZENLEMESİ EK ARTIŞ GETİRECEK

Milyonlarca çalışanın temmuz ayında verilecek olan zamlara odaklandığını belirten Zengin, 15 Ocak 2023 tarihinde alınacak zamlı maaşlar da yaklaşık yüzde 21 - 22 oranında ek göstergesi 3000’den 3600’e geçiş yapanlar da ilave bir artış olacağını söyledi. 4 Temmuz Pazartesi günü TÜİK tarafından açıklanacak enflasyon verileri ile beraber altı aylık enflasyonun tamamen belli olacağını ve memur ve emeklisinin zam oranının açıklanacağını söyledi.

KAMU İŞÇİSİ DE ZAMLARDAN YARARLANACAK

Kamuda sürekli işçi statüsünde sözleşmeli olarak çalıştırılan işçilerin de memura verilecek olan enflasyon farkından aynı oranda yararlanacağını belirten Zengin, işçilerin de toplu sözleşmelerine göre zamlarını alacağını belirtti.

Editör: Haber Merkezi