Kamuda görev yapan personele temmuz memur zammının enflasyonun altında bir oranla yapıldığını belirten Prof. Dr. Aziz Konukman zammın %45.06 olarak yapılması gerekirken 41.69 olarak yapıldığını söyledi.

Prof. Konukman Maliye Bakanlığının yayınladığı genelgenin iptal edilerek kayıpların karşılanacak bir şekilde genelgenin yeniden hazırlanması gerektiğini açıkladı.

Genelgedeki Zam Oranı Toplu Sözleşmenin Altında

Altıncı dönem toplu sözleşmesine istinaden memur ve memur emeklilerine Temmuz 2022 maaş zammı yapıldı. Toplu sözleşmeye göre Ocak 2022’de %5 zam öngörülürken haziran Ocak döneminde TÜFE endeksi artışının %5’i aşması halinde enflasyon farkı ödemesi yapılması gerekiyor. Ancak 4 Temmuz tarihinde Maliye Bakanlığı tarafından yayınlanan memur zammı ile ilgili genelge göre yapılan zam oranı bu hesaplamanın altında kalıyor.

Zam Oranı Yüzde 45.06 Olması Gerekiyor

Toplu sözleşmeye göre zammı nasıl yapılması gerektiğini anlatan Prof. Dr. Aziz Konukman “Sözleşmeye göre zam oranı 45,06 olması gerekirken Hazine ve Maliye Bakanlığının ‘Mali ve Sosyal Haklar’ konulu, 4 Temmuz 2022 tarih ve 9 sayılı Genelgesi ile memurlar ile diğer kamu görevlileri ve emeklilerine Temmuz 2022’de uygulanacak toplam artış yüzde 41,69 olarak belirlendi. Bu farklılık enflasyon farkının farklı hesaplanmasından kaynaklanıyor” diyerek bu yanlış hesaba dikkat çekti.

Memur zammı ile ilgili bir eleştiride daha önce Prof. Dr. Aziz Çelik tarafından yapılmış, zamda yapılan eksik hesaplamaya dikkat çekilmişti. Prof. Çelik Maliye Bakanlığının genelgesinin iptali için dava açılması gerektiğini belirtmiş bunun üzerine KESK Genelgenin iptali için dava açmıştı.