Son dönemde döviz kurunda yaşanan gelişmeler sonrasında tüm dikkatler 3 Ocak'ta açıklanacak enflasyon verilerine çevrildi. Bloomberg HT Araştırma Birimi tarafından yapılan ankete göre kurumlar Aralık ayı enflasyonunun yüzde 29,6 seviyesine çıkmasını öngördü. Enflasyon, piyasanın öngördüğü seviyeye çıkarsa 2002 yılından bu yana görülen en yüksek seviye kaydedilmiş olacak.

PİYASA AKTÖRLERİ 19 YILIN ZİRVESİNİ BEKLİYOR

Yurtiçi piyasa aktörleri Aralık ayında enflasyonun 19 yılın zirvesine çıkacağını öngördü.

Bloomberg HT Araştırma Birimi tarafından 22 kurumun katılımıyla hazırlanan ankette Aralık ayı için yıllık enflasyon beklentisi yüzde 29,59 olarak kaydedildi.

3 Ocak'ta açıklanacak enflasyonun bu seviyeyi görmesi durumunda Türkiye'de yıllık enflasyon Kasım 2002'den bu yana en yüksek seviyeye çıkmış olacak.

Ankette yıllık enflasyona ilişkin en yüksek beklenti yüzde 37,3 olurken, en düşük beklenti ise yüzde 24 olarak gerçekleşti.

ARALIK AYI EN DÜŞÜK % 8,1; EN YÜKSEK 14,6 OLDU

Ankette aylık enflasyon beklentisi ise yüzde 8,1 oldu. Aylık enflasyona ilişkin en yüksek beklenti yüzde 14,6 seviyesinde belirlenirken, en düşük beklenti ise yüzde 3,5 olarak kaydedildi.

2022 beklentisi yüzde 22,8 oldu ( Memurlar yüzde 5+8= Yıllık ortalama % 8,67 zam alacak)

Ankette 2022 yılına ilişkin beklentiler de derlendi.

Buna göre 2022 yılına dair yıl sonu enflasyonu beklentisini paylaşan 13 kurumun medyan tahmini yüzde 22,8 oldu.

2022 yıl sonu için en düşük tahmini paylaşan kurum yüzde 18, en yüksek beklentiyi paylaşan kurum ise yüzde 30 seviyesini öngördü.

Öncü göstergeler de hızlı artışa işaret etti

Kasım ayında Türkiye'de yıllık enflasyon yüzde 21,31 ile 3 yılın zirvesine çıkmıştı. Aralık ayına ilişkin öncü göstergeler de enflasyonda yüksek seviyelerin korunduğuna işaret etti.

Türk-İş'in Aralık ayı Açlık ve Yoksulluk Araştırması'na göre Ankara’da yaşayan dört kişilik bir ailenin gıda için yapması gereken asgari harcama tutarı bir önceki aya göre yüzde 25,75 ile rekor oranda artış kaydetti.

Gıda enflasyonunda yıllık oran ise yüzde 54,96 oldu.

Türk-İş'in araştırmasına göre süt, yoğurt, peynir grubunda; başta süt olmak üzere bütün markaların ürün çeşitlerinde yüksek oranda artış gerçekleşti. Sütte bir aylık artış yüzde 35,3 olarak hesaplandı. Bu ürün grubundan kaynaklanan fiyat artışlarının aile bütçesine getirdiği aylık ek yük 135 TL oldu.

Kaynak: Bloomberg HT

Editör: Haber Merkezi