Başta sağlık alanındaki harcama kalemleri olmak üzere temmuz maaş zamları, enerji alanında vatandaşa verilen destekler, zorunlu yatırım harcamaları ile malzeme alımları gibi konularda Ak Parti Hükümetinin ek bütçeyi gündeme getirebileceği belirtildi. Ak Parti kulislerine göre tam olarak hangi kalemler için ek ödenek talep edileceği konusunda hazırlıkların devam ettiği belirtiliyor.

Rusya Ukrayna krizinin etkisi, Covid 19 salgını ile beraber artan küresel ekonomik kriz bütün ülkelere yeni tedbirler almaya zorluyor.

Dünyada yaşanan ekonomik krizin en fazla hissedildiği ülkelerden biri olan Türkiye’de ise en başta enerji maliyetlerinin getirdiği yük ile döviz kuru ve enflasyondaki artış bütçe hedeflerinin şaşmasına neden oldu.

Ek bütçe hazırlanması için karar alınması durumunda 20 yıllık Ak Parti iktidarları döneminde bir ilk yaşanarak ilk kez ek bütçe hazırlanmış olacak.

20 YILDA İLK OLACAK

Ek bütçe yapılması konusunda karar alınması durumunda 20 yıllık AK Parti iktidarları dönemlerinde ilk kez ek bütçe çıkarılmış olacak. AK Parti'nin iktidara geldiği yıl olan 3 Kasım 2002 seçimlerinden sonra 2003 bütçesinin hazırlık sürecinde takvim yetişmeyeceği için geçici bütçe çıkarılmıştı. Yine 7 Haziran 2015 seçimlerinden sonra hükümet kurulamadığı için 1 Kasım 2015'te yenilenen seçimler sebebiyle 2016 bütçesi çıkarılana kadar geçici bütçe kanunu çıkarılmıştı. AK Parti 20 yıllık iktidarı süresinde ek bütçe çıkarmaya ise ihtiyaç duymamıştı.

FRANSA DA YÜKSELTİYOR

Öte yandan bütün dünyada enflasyon problemi çığ gibi büyüyor. Fransa Maliye Bakanı Le Maire enflasyonla mücadele etmek durumunda olduklarını belirterek "2023 yılında bunu telafi etmek için enerji faturaları yükseltilmeyecek. Ek finansman ihtiyacı, hükümet bütçesinden yaklaşık 2 milyar avro" olarak açıklama yaptı.

Yücel Kayaoğlu