TÜİK’in yapacağı açıklamanın ardından son 5 aylık enflasyon oranlarına göre memurun Temmuzda alacağı enflasyon farkı da belli olacak.

Memurların altı aylık dönemlerde belirlenen zam oranlarına enflasyon farkının eklenmesi toplu sözleşmede yapılan protokole karara bağlanmıştı. Buna göre temmuz ve aralık dönemini kapsayacak altı aylık enflasyon farkı, Ocak ve haziran aylarında gerçekleşen enflasyon rakamlarına göre belirleniyor.

Diğer taraftan geçtiğimiz günlerde Merkez Bankası haziran ayı enflasyon beklentisini duyurmuştu. Bu gelişmenin ardından memur ve memur emeklileri temmuz maaş zammı ne kadar olacak? 5 aylık memur zammı enflasyon farkı ne oldu? Mayıs ve haziran ayı enflasyon beklentisi ne? 5 aylık memur enflasyon farkı ne kadar olacak? 6 aylık enflasyon beklentisi sonucu memur maaşları ne kadar olacak? sorularına yanıt aranıyor.

Hükümete yakınlığı ile bilinen sabah gazetesinin yaptığı bir habere göre; memur ve emeklisinin temmuz zammı için belirleyici olacak enflasyon verilerinin TÜİK tarafından cuma günü açıklanağı, buna göre enflasyon beklentisi ve enflasyon farkı tahminlerinin de netleşeceği aktarıldı.

Merkez Bankası tarafından enflasyon beklenti anketinin sonuçları incelendiğinde Mayıs 2022 enflasyon beklentisinin %3,97, haziran ayına ait enflasyon beklentisinin ise %2,97 olarak açıklandığı görüldü. Türkiye İstatistik Kurumu, TÜFE endeksinin Nisan ayı sonucunda 904,79’a yükseldiğini açıklarken dört aylık enflasyon fark oranının %31,71 olarak belirlendiği görüldü.

4 Aylık Memur Zammı Yüzde 31,21 Kesinleşti

Memurların temmuz zammında son aylarda artan enflasyon oranı nedeniyle enflasyon farkının belirleyici olacağı uzmanlar tarafından aktarılırken, 4 aylık enflasyon zammını şimdiden yüzde 31,21 zam oranının kesinleştiği aktarıldı. Bu sonuçla beraber mayıs ve haziran ayının enflasyon oranı sıfır çıksa dahi memurlar şu an itibari ile %31,21 zamma hak kazanmış oldu. Mayıs ve haziran ayına ait enflasyon verilerinin açıklanması ile beraber bu zam oranı daha da artmış olacak.

Enflasyon Farkı Zam Beklentisi

Merkez Bankası anketinin sonuçlarını değerlendiren ekonomistler, memur ve memur emeklisinin enflasyon farkı + toplu sözleşme zammı şimdiden %41 olarak gerçekleşeceğini söylediler. Mayıs ve haziran ayı enflasyon beklentisini gerçekleşmesi halinde altı aylık enflasyon farkı zammı yaklaşık %41 olarak açıklanması bekleniyor. 

Not: % 7 zam, geçen yıl toplu sözleşme ile karara bağlanmıştı. Yüzde 7'nin üzeri ise enflasyon farkı yani memurun cebinden çıkan paranın iadesi olduğu, bir zam olmadığı unutulmamalıdır.