Hazine ve Maliye Bakanı Nebati'nin yanıtlaması istemesiyle verilen soru önergesinde, yıllık enflasyonun son 19 yılın rekorunu kırarak yüzde 36'yı geçtiği belirtilerek Yılda iki kez verilen enflasyon farklarının, vatandaşın maaşı enflasyon altında ezilmeden, yılda 4 sefer olarak maaşlara yansıtılması mümkün müdür? diye soruldu.

TÜRKİYE BÜYÜK MİLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA 

Aşağıdaki sorularımın Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin NEBATİ tarafından yazılı olarak cevaplandırılmasını Anayasanın 98. Ve TBMM İç Tüzüğünün 96. Maddeleri gereğince talep ederim. 16.03.2022 Uzm. Dr. Hüseyin Avni AKSOY /Karabük Milletvekili 

Türkiye'de yıllık enflasyon son 19 yılın rekorunu kırarak yüzde 36'yı geçmiştir. Son bir yılda başta enerji ve gıda ürünleri olmak üzere mal ve hizmetlerin fiyatları yüksek oranda artış göstermiş, TÜFE yıllık yüzde 36,08, aylık ise yüzde 13,58 artmıştır. 

2022 yılının ilk gününden beri halkımız yapılan zamlarla güne başlamış ve bugüne kadar, Elektriğe % 127, Doğalgaza % 25, vergi ve harçlara % 36 zam yapılmıştır. Son 1 yılda Elektrik % 155, doğalgaz %43 zamlanmıştır. 

Ülkemizde 4 kişilik bir ailenin açlık sınırı 4.013 tl, yoksulluk sınırı ise 13.074 tl olmuştur. Barınmadan, gıdaya, elektrikten doğalgaza, yakıttan ulaşıma kadar tüm ürünlerde yüksek fiyat artışları yaşanırken, memurundan işçisine, işçisinden emeklisine, yani tüm çalışanlarımıza yapılan maaş zamları enflasyon karşısında değerini kaybetmiştir. 

Bu durumda; 
1- Yılda iki kez verilen enflasyon farklarının, vatandaşın maaşı enflasyon altında ezilmeden, yılda 4 sefer olarak maaşlara yansıtılması mümkün müdür? 

2- Vatandaşın sağlıklı bir yaşam sürebilmesi için, açıklanan bu enflasyon oranlarına karşı herhangi bir ekonomi paketi planı gündeminizde var mıdır? 

3- Gidaya, yakita, ulaşıma, elektriğe, doğalgaza gelen yüksek zamlarla halkımızın daha da yoksullaştığı ön görülerek, bu zamların geri çekilmesiyle ilgili çalışma başlatılmış mıdır? 

Editör: Haber Merkezi