Geçtiğimiz yıllarda imzalanan maaş promosyon sözleşmeleri nedeniyle memurların kaybı her geçen ay daha da artıyor. Bu kayıp öyle bir hale geldi ki personel başı şu an 20 Bin TL ile 25 Bin TL seviyesinde.

Başta sendikalar olmak üzere yetkililer promosyon sözleşmelerinin feshi için adeta topu birbirlerine atmaya devam ediyor.

Bazı kamu kurumlarında 3 yıllık süreyle imzalanan sözleşmelerin fesih edilemeyeceği değerlendirilirken bazı kamu kurumları ise güncel olmayan ücretleri içeren promosyon sözleşmelerinin feshetti. Bingöl İl Özel İdaresi ile Edirne Belediyesi promosyon sözleşmelerini fesih ederek yenilerini imzaladı.

Kamu İdareleri Başlarını Belaya Sokmak İstemiyor!

Genel hukuk kaidelerine göre sözleşme muhatabı olan bankalar sözleşmelerde belirtilen ücretleri personellere ödeyerek yükümlülüklerini yerine getirdikleri için sözleşmenin fesih edilmesi pek uygun görülmemektedir. Bu nedenden dolayı birçok kamu idaresi promosyon sözleşmelerini fesih ederek başlarını ağrıtmak istememektedir.

Öte yandan kamu görevlilerinin üye oldukları sendikalar dahil birçok sivil toplum kuruluşu promosyon sözleşmelerinin fesih edilmesini istiyorlar ancak bu konuda kimse uygun bir yöntem önermemektedir.

Gazete Memur promosyon sözleşmeleri ile ilgili bir öneride bulundu:

Hükümetin çıkaracağı bir kanun ya da bir geçici madde düzenlemesi ile kamu idarelerine imzaladıkları promosyon sözleşmelerini fesih edebileceklerine dair hak tanınabilir. Kamu idareleri de bu düzenlemeye istinaden promosyon sözleşmelerini fesih ederek yeni sözleşme yoluyla memurun cebine en az 20.000 TL ücret girmesini sağlayabilir.

Sorumluluk Bakan Vedat Bilgin’de!

Bu konudaki yetkili Bakanlık ise Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin olarak gösteriliyor. Vedat Bilgin geçen yıllarda imzalanan promosyon sözleşmeleri ile memurların uğradığı zararları kabine üyelerine anlatarak bilgilendirebilir ve çıkacak kanun düzenlemesine öncülük edebilirler.

Ali Yalçın Neyi Bekliyor?

Özellikle yetkili sendika Memur Sen Genel Başkanı Ali Yalçın’ın twit atmak yerine Vedat Bilgin’le bu konuyu detaylıca ele alarak memurlarının kaydının önüne geçilmesi için somut adım atması bekleniyor.