MEMUR AİLE YARDIMI KAÇ TL OLDU 2020?

Bu gösterge rakamının maaş katsayısı ile çarpılmasıyla aile yardımı ödeneği belirleniyor. Ocak'ta yapılacak yüzde 4 zamla birlikte maaş katsayısı da 0,138459'dan 0,143997'ye çıkacak. Bugün 295,47 lira (2.134*0,138459) olan aile yardımı ödeneği, Ocak 2020'de 327,30 liraya (2273*0,143997) yükselecek.

AİLE YARDIMI 338,62 LİRAYA ULAŞACAK

Eş için ödenen aile yardımına ayrıca bir artış daha yapılacak. O da yılın ikinci yarısında enflasyonun yüzde 5'i geçmesi halinde oluşacak, enflasyon farkı olacak. Yüzde 3,46 olması beklenen enflasyon farkı ile memurun aile yardımı ödeneği 43,15 lira artarak, Ocak 2020'de 338,62 liraya ulaşacak.

MEMUR ZAMMI NE KADAR?

Hakem Kurulu kararına göre memur ve memur emeklilerinin maaşlarına 2020'de yüzde 4+4, 2021'de yüzde 3+3 zam ve oluşursa enflasyon farkı yansıtılacak.

MEMURLAR EŞ İÇİN AİLE YARDIMINA NASIL HAK KAZANIYOR?

Her ne şekilde olursa olsun menfaat karşılığı çalışmayan veya herhangi bir sosyal güvenlik kurumundan aylık almayan eş (resmi nikahlı) nedeniyle memura, her ay eş için aile yardımı ödeniyor.

Geçici bir süre için bile olsa, menfaat karşılığı çalışan veya sosyal güvenlik kurumundan aylık alan ya da aylık almamakla birlikte ticari sayılabilecek bir faaliyet yapmak üzere sosyal güvenlik kurumuyla (isteğe bağlı sigortalılık hariç) ilişkilendirilen eş için, bu durumları devam ettiği sürece aile yardımı ödenmiyor.

Eş için aile yardımı ödeneğine, evlenme tarihini (resmi nikah tarihi) takip eden ay başından itibaren hak kazanılırken, memurun bu konudaki beyan tarihini izleyen aybaşından geçerli olarak yardım ödemesi yapılıyor.

Öte yandan, eşin her ne şekilde olursa olsun menfaat karşılığı çalışmaya başlaması, eşin sosyal güvenlik kurumundan aylık almayan başlaması, eşin ölümü ve boşanma gibi durumlarda, olayın gerçekleştiği tarihi izleyen aybaşından itibaren, eş için ödenmekte olan aile yardımı artık ödenmiyor.

BAZI DURUMLARDA EŞ İÇİN AİLE YARDIMI ÖDENİP ÖDENMEYECEĞİ

**Aylıksız izindeki eş: Herhangi bir sebeple (doğum, askerlik, eğitim ve diğer haller) aylıksız izin kullanan ve izinli olduğu dönemde menfaat karşılığı çalışmayan veya sosyal güvenlik kurumundan aylık almayan eş nedeniyle, memur söz konusu dönemlerde aile yardımı alabiliyor.

**Staj yapan eş: Eğitim görmekte iken ya da bir meslek edinmeye yönelik olarak belirli süreli staj yapan veya çıraklık eğitimi alan ve bu çalışmalar nedeniyle gelir elde edip sosyal güvenlik kurumuyla da ilişkilendirilen eş nedeniyle, memurun söz konusu dönemlerde aile yardımı alabileceğini değerlendirmekteyiz.

**İşsizlik ödeneği alan eş: İşsizlik ödeneğinden yararlanma halinin sosyal güvenlik kurumuyla ilişkilendirme ya da aylık alma şeklinde değerlendirilemeyeceğini ve bu nedenle de işsizlik ödeneği almakta olan eş için memurun aile yardımı alabileceğini düşünmekteyiz.