Komisyon başkanı Cevdet Yılmaz iyileştirmenin mali yükünün yıllık toplam 817 milyon TL olduğunu söyleyerek sağlık personelinin ek ödeme taban katsayısının sonucu oluşacak yıllık etkinin ise 10.6 milyar TL civarında olacağını söyledi.

Komisyon başkanı Yılmaz’a teklife ilişkin yetki analizinin yapılıp yapılmadığına dair soru gelmesi üzerine düzenlemeye ilişkin yapılan mali yük hesaplarını detaylarını plan ve bütçe Komisyonu yoluna sunulduğunu belirtti.

Sözleşmeli sağlık personeli çalıştırılmasına imkan veren 4924 sayılı kanun kapsamında çalıştırılacak personele yönelik kontenjan sınırının 5 bin kişi artırılmasına ilişkin mali yükün yıllık 1 milyar 89 milyon lira olacağını anlatan Yılmaz, "Sözleşmeli kadroların ücretini de dahil edecek olursak yaklaşık 13 milyar civarında bir mali yükten bahsedebiliriz." dedi.

Emekli uzman doktor ve uzman diş tabibi maaşında meydana gelecek artışın, düzenlemenin kabulüyle birlikte 2 bin 119 lira, emekli doktor ve diş tabibi maaşlarındaki artışın 1648 lira olacağını belirten Yılmaz, "Uzman doktor, uzman diş doktoru dul ve yetim aylığı alanlarının sayısı 452 bin 606'dır. Burada maaşlarda meydana gelecek artış 1483 lira olarak hesaplanmaktadır. Doktor, diş tabibi dul ve yetim sayısı 4 bin 884'tür. Burada da emekli aylığında meydana gelecek artış 1154 şeklinde hesaplanmaktadır." bilgisini paylaştı.

Düzenlemenin vergi dilimlerinden dolayı hekim maaşında artış yapmadığı yönündeki eleştirilere ilişkin Yılmaz, "Düzenlemeyle yalnızca ödemenin bütçe kaynağı değişmekte, bu durumun vergi matrahına ve vergi dilimlerine bir etkisi bulunmamaktadır. Mevcut sistem neyse aynı şekilde devam etmektedir. Diğer taraftan döner sermeye, tavan artış katsayıları belirlenirken üst vergi dilimlerinin getireceği negatif etki göz önünde bulundurularak tavan katsayıları da artırılmıştır." ifadelerini kullandı.

Diş tabibi ile eczacı kadro ve pozisyon sayısının başvuran aday sayısından daha az olmasından dolayı kuraya katılan diş tabibi ve eczacıların bir kısmının yerleşemediğine dikkati çeken Yılmaz, "Bu bir ihtimal hesabı. Kuraya ilişkin esas ve usullerin bu şekilde birçok kuraya iştirak etmesine rağmen yerleşememiş diş tabibi ve eczacıların ilk defa katılanlara göre yerleşmesine imkan sağlayıcı nitelikte, adil, genel ve objektif kurallarla belirlenmesini temin etmek üzere yeni usul, esaslar belirlenmektedir. Yani birden fazla kuraya girenlerin ihtimali, çıkma ihtimali yükselmektedir." diye konuştu.