Üniversiteler, Bakanlıklar ve hastanelerin de olduğu kamu kurum ve kuruluşlarında görev yapan 700 binden fazla işçiyi kapsayan 2023 yılı Kamu Toplu İş Sözleşmeleri Çerçeve Protokolü görüşmelerinde süreç devam ediyor.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına sunulması için ortak bir taslak metin oluşturmak için kolları sıvayan TÜRK-İŞ ile YOL İŞ Genel Başkanları, taslağın son halinden önce HAK İŞ ile de görüşmelerini sürdürüyor.

Kamu çerçeve protokolünde yer alacak talepleri belirlemek için daha önce 3 kez toplanan Koordinasyon Kurulu, yarın bir toplantı daha yapacak.

Yarın yapılacak 4. toplantının ardından taleplere son şeklinin verilmesi beklenirken, kamu işçisinin zam talebini de içeren Taslak Metin önümüzdeki hafta başında Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına iletilecek.

Edinilen bilgiye göre, en son 2021 yılında yapılan toplu sözleşme protokolü bazı kurumlarında ocak 2023’de sona ererken bazılarında ise mart 2023’de sona erecek.

İŞÇİLER SÜRENİN UZAMASINI İSTEMİYOR

Diğer taraftan ocak ayında toplu sözleşme anlaşmaları sona erecek ve sadece enflasyon farkı alan Kamu İşçileri, toplu sözleşme mutabakatının bir an evvel yapılarak zamlı maaşları almak istediklerini sosyal medyadan dile getiriyorlar.

İŞÇİ ÇERÇEVE PROTOKOLÜ MEMURU’DA YAKINDAN İLGİLENDİRİYOR

Öte yandan 5 Milyon memur ve emeklisini ilgilendiren maaş zammıyla ilgili 2024-2025 yıllarını kapsayacak Yedinci Dönem Toplu Sözleşme Görüşmeleri de herhangi bir gecikme olmaması durumunda 1 Ağustos itibariyle başlaması bekleniyor.

700 bine yakın kamu işçisini kapsayacak 2023 yılı Kamu Toplu İş Sözleşmeleri Çerçeve Protokolü memurların toplu sözleşme görüşmeleri başta olmak üzere özel sektör tarafından yapılan toplu iş sözleşmelerinin çerçevesinin belirlenmesi açısından da önemli bir yer tutuyor.