Bulundukları kurumlarda kadroları 5. derecenin altına inemeyen Memur unvanlı personel, Devlet memurları arasında Yardımcı Hizmetler Sınıfı kapsamında olanlardan sonra en düşük maaş alan grupta yer almaktadır.

Mevzuatta hiçbir engel bulunmamasına rağmen, “Memur” unvanlı personelin kadro derecesinin 5. derecenin altına indirilmemesi, bu kadrolarda görev yapan personelin eğitim durumları itibariyle ilerleyebildikleri ve aylık alabildikleri ilk 4 derecelerde de haklarında 5. derece için belirlenmiş özel hizmet tazminatı oranının uygulanması sonucunu doğurmaktadır. Öte yandan, bazı kurumlarda (örneğin bazı üst kurullar) benzer unvanlarda 1. derece kadroların ihdas edilmiş olduğu da görülebilmektedir.

Çeşitli öğrenim seviyelerinden mezun personelin görev yapabildiği Memur unvanlı kadrolarda bulunanlar, özlük haklarının iyileştirilmesini ve özellikle de 1.dereceye ulaştıklarında yararlanabildikleri 2200 ek göstergenin artırılmasını istemektedirler.

2020 yılının ikinci yarısındaki aylarda, her derece/kademe ve kıdem yılındaki lisans mezunu “Memur” kadro unvanlı Devlet memurlarının net maaşının %15 ve %20 vergi dilimleri itibariyle ne kadar olacağı konusunda, olarak hazırladığımız tabloya aşağıda yer verilmiştir.

Kadro unvanı “Memur” olanların aylık net maaşı (aile yardımı hariç)


 

NOT:
*Aile yardımı ve asgari geçim indirimi bakımından, bekar (ya da eşi çalışan) ve çocuksuz personele göre değerlendirme yapılmıştır.
*Döner sermayeden yararlananlar için, sabit döner sermaye ödemesi (net ek ödeme miktarı kadar) hesaplamaya dahil edilmiştir.
*Çalışılan kurum, yer ve bölgeden kaynaklı ödeme farklılıkları dikkate alınmamıştır.
*Sendika aidatı ve toplu sözleşme ikramiyesi ödemesi dikkate alınmamıştır.
*Tabloda hizmet süresi 13 yıldan az gösterilenlerin, 14.10.2008 tarihinden sonra işe girmiş oldukları varsayılmıştır.
*Tabloda, hizmet süreleri itibariyle ulaşılabilecek derece/kademeler tahmini olarak kullanılmıştır. 
*Yabancı dil tazminatı ödemesi hesaplamaya dahil edilmemiştir.
*Zorunlu Bireysel Emeklilik Sigortası primi ve sendika aidatı kesintileri dikkate alınmamıştır.