Aynı durum uzman doktor ve doktorlar için de geçerli. Bir uzman hekim 2017 yılının mayıs ayında yoksulluk sınırının 276 TL üzerinde maaş alırken 2022 Mayıs ayı itibari ile uzman doktorun maaşı yoksulluk sınırının 6389 TL altına düşmüş durumda.

Sağlık personellerinin maaşlarının yıldan yıla eridiği ile ilgili örneklere devam edecek olursak;

ARABA ALMAK ARTIK HAYAL

Bir uzman hekim 2017 yılında 9 maaş tutarıyla bir markanın alt Segment aracını satın alabiliyorken bugün aynı markanın aracını alabilmek için 23 maaş ödemek durumunda. Ancak alınan ücretler yoksulluk sınırının çok çok altına gerilediği için tüm harcamalar, faturalar, kira, gıda gibi temel tüketim maddelerine harcanmak zorunda. Kısaca birikim yapamayan sağlık çalışanları için artık araç sahibi olmak neredeyse hayal.

3600 ek gösterge düzenlemesi ile lisans mezunu hemşirelere verilmesi planlanan ek artışın sağlık personellerinin gelirindeki azalmaya merhem olması beklenmiyor.

Meclisteki düzenleme uzman hekim emekli maaşlarına 2 bin 119 lira katkı sağlayacak. Aralık döneminde Meclis’e gelen ve geri çekilen düzenleme hayata geçirilseydi 5 bin 415 lira katkı sağlayacaktı.

2021 Mayıs döneminde yoksulluk sınırının yüzde 76 düzeyinde maaş alan tabip/diş tabibi emekli maaşları 2022 Mayıs döneminde yüzde 51’e geriledi. Meclis’teki düzenleme emekli maaşlarının yoksulluk sınırının yüzde 59’u düzeyine taşıyacak. Yeni düzenleme sonrası dahi emekli maaşlarımızdaki kayıp 3 bin 286 lira.

2021 Mayıs döneminde yoksulluk sınırının yüzde 83 düzeyinde maaş alan uzman hekimlerin emekli maaşları 2022 Mayıs döneminde yüzde 55’e geriledi. Meclis’teki düzenleme emekli maaşlarını yoksulluk sınırının yüzde 66’sı düzeyine taşıyacak. Yeni düzenleme sonrası dahi emekli maaşlarımızdaki kayıp 3 bin 282 lira olacak.

DÜZENLEMELER GÖSTERMELİK

Hükümet kanadı büyük bir propagandayla 3600 ek göstergede hazırlıkların tamamlandığını, 2023 Ocak ayında yürürlüğe gireceğini açıkladı. Ancak sağlık emekçileri düzenlemeye tepki gösterdi. Düzenlemedeki eksiklikler şu şekilde:

  • 107 bini Sağlık Bakanlığı’nda çalışmak üzere 180 bin hekimin emeklilik maaşında geçerli bir iyileştirme yapılmadı.
  • Özel sektörde görev yapan 289 bin sağlık emekçisinin emeklilik maaşlarında iyileştirme yapılmadı.
  • Taşerondan kadroya geçiş yapan 4/D sağlık işçilerin emekli maaşlarındaki açlık sınırnın altında kalan sefalet düzeyine ilişkin bir iyileştirme getirilmedi.
  • Düzenleme sözleşmeli statüde görev yapan sağlık ve sosyal hizmet emekçilerin emeklilik gelirlerine ilişkin iyileştirme getirmedi.
  • Düzenleme 2008 sonrası işe başlayan sağlık emekçilerinin maaşlarında iyileştirme getirmedi. Bugün sağlık iş kolunda görevli sağlık emekçilerinin yüzde 48’i 35 yaş ve altında. 35 yaş altı grubun işe başladığı tarih büyük bir çoğunlukla 2008 sonrası.
  • Düzenleme 2200 ek göstergeden emekli olan lise ve önlisans mezunu sağlık emekçilerinin maaşında geçerli bir iyileştirme getirmedi. Bugün sağlık iş kolunda çalışanların yüzde 34’ü lise ve önlisans mezunu.