Söz konusu düzenleme ile ilgili daha önceki ifadelerinde hem bireysel, hem de ekip olarak yoğun mesai harcadığını söyleyen Ak Partili Op. Dr. Mustafa Esgin’e de tepkiler giderek büyüyor…

AK Partili Esgin yasa tasarısı üzerinde çalışmalar sürerken, “Hekimleri mutlu edecek bir düzenlemenin hayata geçmesi için uğraşıyoruz” demişti. Görünen o ki yeni düzenlemeden mutlu olan hekim pek yok gibi…

İşte mutlu olmayan ve kırgınlığını dile getiren binlerce hekimden birinin mektubunu aktarayım size:

***

Mustafa Esgin'in, ‘Bazı doktorlara dünyanın en iyi düzenlemesi yapılsa da mutlu olmayacak kesim var!” demesi yani adeta bu düzenlemeyi de beğenmeyen ‘nankördür’ü ifade etmesi üzerine dayanamadım, size gerçeği anlatmak istedim.

Yapılan düzenleme ne?

"UZMAN DOKTOR 6 BİN LİRA DÖNER ALIYORDU!"

Bir pratisyenin emekliliğe yansıyan ücreti 6 bin, uzman 7 bin TL idi. Bunun yanında döner sermayeden her ay pratisyene 3 bin lira, uzmana 6 bin lira performans, sabit ek ödeme altında ödeniyordu. Bu sabit ek ödemeler ana maaşa eklenecek.

DOKTORU YARIŞ ATI GİBİ HASTA BAKMAYA ZORLUYOR?

Şimdi bu yasa ile sabit ek ödemeyle eline 9 bin tl gecen pratisyenin yine eline 9 bin TL geçecek. Üstüne sistem; miktarı her ay belirsiz, doktoru yarış atı gibi hasta bakmaya zorlayan, doktor hasta olsa kesilen, bir miktar performans dağıtacak ve performans ödemeleri enflasyon ile artmadığı için zaman içerisinde enflasyona yenilecek.

Şöyle örnek vereyim abim de doktor 3 sene önce 2 bin 500 TL performans alırken, ben yine 3 sene sonra aynı işi yaparak 2 bin 500 TL performans alıyorum. Yani enflasyona karşı giderek eriyor performans. 

POLİSTEN DAHA DÜŞÜK ALACAĞIZ

Aralıktaki geri çekilen zamda uzmanın emekliliğe yansıyan temel maaşı 21 bin TL, pratisyen 15 bin TL olacaktı. En azından bunu verselerdi. Şimdi bir doktor;  polisten,  belediye işçisinden düşük almaya devam edecek.

20 yıllık beyin cerrahının temel maaşı 13 bin TL iken yeni başlayan hakimin 15 bin TL, üstüne 20 yıllık hakimin 28 bin TL. Tüm dünyada hatta en sosyal demokrat ülkelerde bile doktor kamunun en yüksek maaşını alırken bizim devletimiz bizim yaptığımız işi neden bu kadar değersiz görmektedir. Kendisi de bir cerrah olan Mustafa beye sorar mısınız? Yaptığı işin değeri bu muymuş?

Biz devletin ekonomik sorunlarının farkındayız ama 20 yıllık bir beyin cerrahının da en az eş kıdemi hakim kadar alması gerekmez mi? Madem vermek istemiyor devletimiz, bizi kamuya bağlamasın, zorunlu hizmeti ve tam gün yasasını iptal etsin! Biz kendimiz belirleyelim yaptığımız işin değerini. Vatandaşa hizmet etmek istiyoruz ama hakkımızı da istiyoruz. 

Bizim tek isteğimiz Temel maaşlarımızın hak ettiğimiz yere gelmesiydi. Aralık ayı geri çekilen yasa en azından buna bir miktar katkı sağlayacaktı. Şimdi 3 ay bekledik, maaşlar 9 bin oldu, üstüne belirsiz performans... İnsanlar neden doktorluk yapsın ki?

Gelen maillerin bazılarını paylaşayım sizinle:

***

Şu an Afrika ülkelerinde bile doktor maaşı 1500- 2 bin dolar. Türkiye de Sayın Cumhurbaşkanım da açıkladı 8 -9 bin lira yani 700 dolar. Vicdanı olana sesleniyorum. Bu para normal mi? Nasıl mutlu olmamızı beklersiniz! Döner sermaye ben yıllardır almıyorum. Günü kurtaracak bir düzenleme yapılıyor.

***

14 Mart müjdesi açıklandı. Tam manayla yıkıldık. Yine döner sermaye sistemini başımıza musallat ettiler. Doktorlar zaten döner sermaye sistemi yüzünden bugün bu halde. Günü kurtaracak bir düzenleme gelecek anlaşılan daha ötesi yok. Sayın Mustafa Esgin’e sizin vasıtanızla seslenmek istiyorum ‘Çekilen zam niye iptal edildi?’ 3 aydır çalışıyoruz, çalışıyoruz dediniz sadece sabiti merkeze mi aktardınız? 3 ay bunu beklediysek bunun acaba meclise gelip yürürlüğe girmesi kaç ay alır. Doktorlar yine 9 bin liraya mahkum edildi. Döner çok belirsiz bir ödeme. Olup olmayacağı bile belli değil. Son olarak bir önerim var. Madem doktora zam verilmiyor en azından ömür boyu antidepresan versinler halimiz iyi değil!”