Belli oranda iyileştirmelerin olduğu aşikar olmakla beraber yayınlanan yönetmeliğin kazanılmış bir hak olarak doğru olmadığını belirtti hekim, yönetmelikte verilen hakların Bakanın değişmesi durumunda ya da değişmese bile fikrinin değişmesi durumunda geri alınabileceğini işaret etti.

İşte yönetmeliğin yorumları;

-Yılda 7 günü geçmeyen hastalık rapor ve hakem hastane tarafından onaylanan heyet rapor süreleri ek ödemeden düşünülmeyecek; çalışılmış gibi sayılacak.

-Yıllık izinlerdeki 12 günden sonraki kesinti devam edecek. Söz verildiği halde değişiklik yapılmamış.

-Kadın doğum uzmanı ve asistan hekimlerine, normal doğumu teşvik etmek amacıyla ek puan verilecek.

-Mesai dışı çalışmada gönüllülük usulü kaldırılarak başhekimlik uhdesine bırakılmış.

-Ek ödeme için ülke, bölge, hastane grupları ve hastane tahakkukları, verimlilik, hasta memnuniyeti, hizmeti elde etme maliyeti gibi faktörler göz önüne alıp dağıtılabilecek tutar bakanlıkça belirlenecek. Hastane bazlı ödemeden bakanlık bazlı ödemeye geçiliyor.

-Taban ve sabit ödeme adı altında yapılacak "temel ek ödeme" hastane döner sermayesinden alınarak merkezi yönetim bütçesine aktarılıyor. Mahsuplaşma devam ediyor. Sabit dönerin yükü hastane döner sermayesinden alınacağı için SUT artışı olmasa bile dağıtılabilir döner sermayenin bir süre daha bu şartlarda devam edeceğini öngörüyoruz (Siz diyin 6 ay biz diyelim 1 yıl).

-Yandal ve özellikli branşlar ile diğer branşlar arasındaki katsayı farkları belirginleştirilmiş. Örneğin İç Hastalıkarı eski yönetmelikte 2,89, gastroenteroloji 3,06 iken, yeni yönetmelikte iç hastalıkları 3, gastroenteroloji 3,3 yapılmış.

Yönetmelik yayınlanınca bir şeyler netleşir diyorduk ama hiçbir şey netleşmedi.

Hiç ek ödeme almayan hekimler, alacakları taban ödeme ile bir miktar gelirlerini artıracaklar fakat zaten ek ödeme alan hekimlerin toplam gelirinin artıp artmayacağı yine belli değil.

Sabit ve taban ek ödemenin dışında alınacak olan ek ödemenin netleşmesi ile ak koyun kara koyun belli olacak.

Yönetmelik hakkındaki ayrıntılar netleştikçe haber güncellenecektir.