Taşerondan kadroya geçen işçiler, taşeron firmalarda çalıştıkları dönemde asgari ücretin yüzde fazlasını alıyorlardı.

Taşeron işçilerin 696 sayılı KHK kapsamında sürekli işçi kadrosuna geçişleriyle birlikte mali ve sosyal hakları da süresi en son sona erecek olan Yüksek Hakem Kurulu kararlarına dayanılarak ilan edilen 12 Nisan 2018 tarihli Toplu İş Sözleşmesi (TİS) ile belirlenmişti. Bu TİS ile işçilerin maaşlarına her 6 ayda bir yüzde 4 zam yapılması öngörülmüş ve bu zamlar uygulanmaya devam edilmektedir.

Aynı süreçte Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, işçilerin asgari ücretle olan bağlarının koptuğunu ve % fazlaların artık ödenmeyeceğini açıklamıştı.

Ancak % fazlaların ödenmemesi, geçtiğimiz aylarda sendikaların öncülüğünde işçiler tarafından dava konusu edildi. Çeşitli sendikalar tarafından açılan davalarda, derece mahkemeleri işçi lehine karar vererek yüzde fazlaların ödenmesine hükmetti.

İlgili kurumlar ise yerel mahkemelerin bu kararlarını temyize götürdüler.

Geçtiğimiz günlerde Ankara Bölge Adliye Mahkemesi, İş Mahkemesinin işçi lehine verdiği % fazlaların ödenmesi yönündeki kararı onadı.

Hizmet İş Sendikası’nın konuya ilişkin açıklaması şöyle

“Sendikamız Hukuk Müşavirliğince 696 Sayılı KHK ile mahalli idarelerin iktisadi teşebbüsleri ile kamu kurum ve kuruluşlarında istihdam edilen ve asgari ücretin katlarıyla (%10, %20, %30 vb.) çalışan emekçiler adına, geçiş sonrası asgari ücretin yüzdelik katlarının uygulanmaması nedeniyle açılan dava, 10 Eylül 2019 tarihinde itiraz yolu açık olmak üzere işçiler lehine sonuçlanmış ancak karara Sağlık Bakanlığı istinaf talebinde bulunarak itiraz etmişti.

İstinaf talebi Ankara Bölge Adliye mahkemesi tarafından reddedildi. Böylece, 696 Sayılı KHK ile kadro alan emekçilerin asgari ücretin yüzdelik katlarını alması önündeki bir engel daha aşılmış oldu.

696 Sayılı KHK ile taşerondan kadroya geçen emekçilerin haklarını alabilmesi için Hukuk Müşavirliğimiz tarafından dikkatle takip edilen dava, Ankara Bölge Adliye Mahkemesi’nin kararı ile istinaf incelemesinden geçen ilk karar oldu.

Ankara Bölge Adliye Mahkemesi’nin verdiği karar, Yargıtay tarafından incelendikten sonra kesinleşecek. Verilecek karar doğrultusunda uygulama yapılması yönünde ilgili mercilere gerekli başvurular yapılacak.”

Sonuç olarak; gelinen noktada iki yargı aşaması işçi lehine sonuçlanmıştır. Ancak Ankara Bölge Adliye Mahkemesi’nin verdiği karar, Yargıtay incelemesine açık olduğundan şu an için bir sonuç doğurmamaktadır. Yargıtay’ın ilgili dairesinin vereceği karar, yüzde % fazlalarla ilgili konunun netleşmesini sağlayacaktır.