2022 yılının son ayında ya da 2023’ün ilk çeyreğinde yasalaştırılması öngörülen emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) ile ilgili düzenleme çalışmaları devam ediyor.

Bakanlık birkaç alternatif ve önerinin üzerinde dururken, kurulan çalışma ekibinin sendikalarla sürekli iletişim halinde olduğu, herhangi bir kararlaştırılmış resmi bir formülün olmadığı, Bakanlığa gelen talepler ve dünyadaki örnekler üzerinde bazı formüllerin geliştirildiği öğrenildi.

EYT konusunda tartışan formüller arasında 15 yıl çalışma süresi olan 3600 prim gününü dolduranlara ve 8 Eylül 1999 öncesi sigortası olanlarda emeklilik için yaş şartı aranmaması öncelikli talep olarak masada. Bu formüle göre 6 milyon 500 bin kişi EYT düzenlemesinden yararlanabilecek. Erkek çalışanlarda 25 yıl ve 9000 pirim, kadın çalışanlarda ise 20 yıl ve 7200 primin tamamlanması durumunda yaş şartına bakılmadan emekli olabilmek formülü olarak biliniyor.

TEPKİ ÇEKEN FORMÜL

Eylül 1999'da çıkan yasa çerçevesinde emeklilik yaşını doldurmak için beklenen sürenin yarı yarıya azaltılması ve yüzde 2 maaş kesintisiyle erken emeklilik formülü de değerlendirilen başlıklardan biri. Özellikle orta Avrupa ülkelerinde birey 67 yaşında emekli olması gerekirken 63 yaşında emekli olma talebinde bulunabiliyor. Burada maaşında belli bir kesinti yapılarak emekli aylığı bağlanıyor. Buna benzer bir planlama söz konusu olabilirliği üzerinde duruluyor.

ÇALIŞMALAR NE ZAMAN BİTECEK?

Düzenlemenin yıl sonunda veya en geç Ocak 2023'te Meclis'e gelmesi bekleniyor.

EYT'DEN KİMLER FAYDALANIYOR?

Sigorta başlangıcı 9 Eylül 1999'dan önce olanlar, yaş şartı aranmaksızın prim günü ve sigortalılık süresi şartları sağlanarak emekli olabiliyor.