Her altı ayda bir evde bakım maaş aylığı enflasyon oranı dikkate alınarak artırılmaktadır. Çünkü enflasyon bakım maliyetlerini etkiler. Ancak bu yardımın bir ücret olarak düşünülmesi birçok kişinin evde bakım yardımının asgari bir paraya eşdeğer olduğunu düşünmesine neden oluyor.

Evde Bakım Maaşı Nedir?

Evde bakım maaşı olarak da bilinen evde bakım aylığı, tıbbi bakıma muhtaç yaşlı, hasta ve engellilere sosyal devlet ilkesi doğrultusunda sağlık gereksinimlerini karşılamalarına yardımcı olmak üzere devlet tarafından sağlanan aylık nakdi yardımdır.

Bir ödeneği almak için yerine getirilmesi gereken belirli koşullar vardır. Bu, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ve kaymakamlıklar aracılığıyla yönetilmektedir. Ayrıca, şartları yerine getirmeyenlerin maaşları Aile Bakanlığı tarafından kesilmektedir.

Bu nedenle evde bakım maaşı alanların bu yardımla ilgili tüm detayları bilmesi gerekmektedir.

Evde Bakım Maaşı Nedir?

Evde Bakım Maaş Şartları Neler?

Bakıma muhtaç yaşlı, hasta veya engelliye evde bakım maaşı bağlanabilmesi için 3 temel şartın yerine getirilmesi gerekir.

  1. Personel için sağlık raporunda %50 ve üzeri özürlü olması ve "ağır özürlü" ibaresinin kullanılması.
  2. Haneye giren tüm gelirlerin toplanıp, hanede yaşayan toplam kişi sayısına bölünmesi ile elde edilen tutar, aylık net asgari ücretin üçte ikisini geçmemelidir.
  3. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığında yapılan sınav sonucunda bireyin bakıma muhtaç olduğunun tespit edilmesi gerekmektedir.

Üçüncü nokta özellikle önemlidir. Çünkü bazı durumlarda, önceki iki maddenin gereklerini yerine getiren kişiler doğrudan evde bakım aylığına hak kazandığına inanırlar, ancak kişiyi ziyaret eden Sosyal hizmet uzmanı ve aile üyeleri bir rapor yazarsa, “kişinin bakıma ihtiyacı yoktur” diye, Evde bakım aylığı almaya hak kazanmayacaktır.

Evde Bakım Maaşı Kişi Başına Düşen Gelir 2023

Evde bakım maaşına hak kazanabilmek için, maaş, kira ve diğer kazançlar dahil olmak üzere eve gelen her türlü gelirin hanede yaşayan kişi sayısına bölünerek eklenmesi gerekir ve sonuçta evde bakım maaşı ödenir. Asgari ücretin üçte ikisinden daha az bir ücretin kazanılması zorunludur. 2023 yılında rakam 5.000 TL civarındadır.

Örnek olarak 5 kişilik bir ailenin aylık 17000 TL gelir elde ettiğini varsayalım. 17000 TL’yi 5'e bölersek, toplam 3400 TL olur. Bu senaryoda, diğer şartların yerine getirilmesi koşuluyla, aile üyelerinin gelire dayalı bir emekli aylığına hak kazanma olasılığı vardır.

Ancak hanenin kişi başına düşen geliri 5000 lirayı geçince evde bakım maaşı kesiliyor. Yani, bu ücretin devam edebilmesi için kişi başına düşen gelir şartının süresiz olarak sürdürülmesi gerekmektedir. Öte yandan "22 Yaşında Hayatını Kaybeden Canan Hemşire Maaşını İhtiyaç Sahiplerine Veriyordu" başlıklı haberimizden de evde bakım hizmetleri biriminde görev yapan sağlık personelinin vefasınıda okuyabilirsiniz.

Evde Bakım Maaşı Başvurusu

Evde bakım maaşı, özürlü kişinin aile bireyleri bu ödenek için başvuruda bulunur. Başvurular, Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüklerine veya Kaymakamlıklara yapılabilir.

Başvurunuzu gönderirken aşağıdaki belgelere erişilebilir olmalıdır:

  • Başvuru Dilekçesi (Başvurunuzu yaptığınız sırada alınabilir.)
  • Tıbbi müdahaleye ihtiyaç duyan kişinin “ağır engelli” olduğunun tespit edildiğine dair rapor
  • Engelli kişinin ve bakıcılarının fotokopileri ve kimlik bilgileri
  • İkamet belgesi
  • Hanede ikamet eden fertlerin ikametgah belgesine göre maaş bordroları ve varsa kira gelir beyannameleri ile taşınmazın durumunu gösteren diğer belgeler
  • Engelli kişilerin iki adet vesikalık fotoğrafı
  • Engelli öğrenci için eğitim sertifikası okuyor
  • Engelli kişinin annesi ve babası boşanıyorsa ilgili mahkeme kararı
  • Vesayet tespiti halinde vesayet belgesi

Kimler Bakıcı Olabilir?

Herkesin engellilere bakım vermesi ve yardım alması mümkün değildir. Mevcut düzenlemelere göre, yalnızca aşağıdaki kişiler bakıcı olmaya ve yardım almaya hak kazanır:

  1. Çocuklar
  2. Çocuklarının Eşleri
  3. Baba ve anne ve ebeveynleri
  4. Torunlar ve büyük torunlar
  5. Kardeşler, kardeşlerin eşleri ve çocukları
  6. Kardeşlerin eşleri
  7. Ebeveynler, kardeşler, eşler, eşler, çocuklar ve kardeşlerin kardeşleri
  8. Teyzeler ve amcaların eşleri
  9. Amca ve eşlerin çocukları
  10. Teyzeler ve Eşleri ile çocukları
  11. Amcalar ve eşleri ile çocukları
  12. Teyzelerin eşleri ve teyzelerin eşleri
  13. Teyzelerin çocukları ve eşleri

Evde Bakım Maaşı Ne Zaman Yatar?

Evde bakım maaşı her ayın 15'inden 31'ine kadar ödenir. Bazı şehirlerde yaşayanlar emekli maaşlarını daha erken alabilmektedir. Bu nedenle “evde bakım maaşı olan iller” araması genellikle Google üzerinden yapılmaktadır.

Evde Bakım Maaşı Ne Zaman Yatar?

Ayrıca birçok kişi her gün bilgi almak için PTT'yi ziyaret etmeyi tercih etmektedir. Bu yorucu ve zaman alıcı bir süreçtir ve PTT'nin iş yükünü artırabilir.

Evde bakım aylığının tam ödenip ödenmediğini öğrenmenin en kolay yolu evde bakım maaşı sorgulama işlemini E-Devlet üzerinden yapmaktır.

Evde Bakım Maaşı Sorgulama

Yardım almaya hak kazanan kişiler, E-Devlet üzerinden Engelli Evde Bakım Ödeme Bilgi Sorgulama hizmeti ile ödeneklerinin ödenip ödenmediğini öğrenebilirler.

Bu işlem sırasında aşağıdaki adımlar izlenmelidir:

  • Bir Engelli Sağlık Hizmetleri Bilgi Sayfası mevcuttur.
  • Kimliğimi Şimdi Kontrol Et düğmesini tıklamanız yeterlidir.
  • T.C. ilgili bölümlere ve E-Devlet şifresi.
  • Oturum Aç bağlantısını tıklayın.
  • Kişinin ödeme ayrıntılarının ayrıntılı bir açıklaması monitörde görünür.

Evde Bakım  Maaşı Alanların Emeklilik Hakkı 2023

Yardıma muhtaç sevdiklerine gündüz, hatta gece bakanlar farklı bir işte çalışamadıkları için evde bakım çalışanlarına sağlanan emekli maaşının bu açığı kapatmaya yetmediği tartışılıyor. belirli durumlarda yaşanan olumsuzluklar ve emeklilik sorunu gündeme getirilir.

2023 yılı yaklaşırken bakım aylığı alanların emeklilik statüsü yok ve bu durumu değiştirecek bir işlem yok. Bu, varsayımın en azından 2023 için gerçek durumla uyumlu olmadığı anlamına gelir.

Ancak yakın bir gelecekte böyle bir plan devreye girebilir. Emekli olan ve bu asgari ücretin asgari ücretin altında olmasından dolayı mağdur olduğunu düşünenlerin sayısı her geçen yıl artacaktır.

Ancak, evde bakım maaşlarının tatil ikramiyesi gibi yardımlar için uygun olmadığını unutmamak önemlidir.

Evde Bakım Maaşı Ne Kadar? 2023

Zor yaşam koşullarından kaynaklanan zorlu yaşam koşulları nedeniyle, nafaka aylığı yılda iki kez artırılır. Sonuç olarak evde bakım tutarı 2023 yılı başı itibariyle 4 bin 400 lirayı geçti.

Bu miktar Ocak 2023'ten Temmuz 2023'e kadar geçerli olup, evde bakım ücretinin Temmuz 2023'e kadar 5 bin lirayı geçmesi öngörülmektedir.

Evde Bakım Maaşı Ne Kadar? 2023

Evde Bakım Maaşı Ne Kadar Olacak 2023

Evde Bakım Maaş Tutarı

Zam Oranı Zamlı Maaş Tutarı
3.336 TL %10 3699 TL
3.336 TL %20 4.003 TL
3.336 TL %30 4.336 TL
3.336 TL %40 4.670 TL

Ancak unutulmamalıdır ki, asgari ücret arttıkça evde bakım yardımı için ödenmesi gereken kişi başına düşen azami miktar da artacaktır, bu da geliri olmayan ailelerin evde bakım aylığı almalarının daha kolay olacağı anlamına gelmektedir.

Hayatın her alanına dair güncel bilgiler sunan Personel Sağlık NET ile emeklilik aylığı ile ilgili en son gelişmelerden haberdar olabilirsiniz.

Editör: Haber Merkezi